Nyt brandmuseum på Frederiksberg

Google Maps
Frederiksberg brandstation

Torsdag fik Frederiksberg sit eget brandmuseum i form af en nyindrettet museumsremise på Frederiksberg brandstation. I den nye museumsremise viser Frederiksberg Brandvæsen, hvordan en brandstation var indrettet i perioden fra omkring 1890 til 1920. Perlen i samlingen er Frederiksbergs dampsprøjte fra 1902, der er blevet sat blot i stand, men museet omfatter også andet materiel, udstyr og uniformer.

Udstillingen på Frederiksberg brandstation er sammensat af brandinspektør Tim Ole Simonsen, og museet er indrettet af brandvæsenets personale. Torsdag blev den så indviet af borgmester Jørgen Glenthøj og konstitueret beredskabschef Lars Rosenwanger.

Ved indvielsen fortalte borgmesteren om, hvordan en typisk brandudrykning på Frederiksberg foregik i begyndelsen af 1900-tallet, hvor brandstationen lå på Pile Allé:

”Tik tik tik… Brandtelegrafens papirrulle løber gennem hænderne på brandstationens telegrafist. Han råber ud i lokalet ’der er ildløs på Lampevej nummer 24’. Brandsvendene gør den tunge dampsprøjte klar til afgang – og det skal gå hurtigt! Kuskene spænder hestene for, og fyrbøderen tager plads bag kedlen. Han fyrer endnu mere op, for der skal være damp på kedlen, når de er fremme. Af sted går det i fuld fart over de toppede brosten. Fyrbøderen holder fast det bedste han kan, mens kusken fører sprøjten gennem de mørke gader. Ved ankomst til Lampevej ser de luer gennem vinduet til en stue. De udlægger suge- og trykslanger. Snart er der vand fremme, og nu skal strålerørsføreren trænge ind i stuen. Han hoster, for røgen er tæt. Og det er masken, han har for munden, ikke!”.

Frederiksberg Brandvæsens dampsprøjte var på den tid en teknologisk landvinding inden for brandslukning. Før den blev anskaffet skulle vandet enten pumpes med håndkraft eller bæres i spande, men med dampsprøjten kunne man sætte tryk på slangerne, og vandet kunne pumpes over større afstande.

”Det var en dyr sag. Selve sprøjten kostede en formue. Og så skulle der også skaffes heste og faste folk til at passe kedlen. Men den var alle pengene værd. Sprøjten sparede kostbar tid – og gjorde brandslukningen langt mere effektiv”, fortalte borgmesteren.

Med etableringen af den nye museumsremise kommer den prægtige dampsprøjte igen til sin ret. Den blev anskaffet til Frederiksberg i 1902, og efter lang og god tjeneste blev den gemt øverst oppe i brandstationens tårn indtil 1992. Så blev den sat i stand, og nu indgår den altså i udstillingen.

”Det er et enestående museum. Intet andet sted i Danmark har man en så fin samling. Det er et flot arbejde – udført af brandstationens personale. Og Frederiksbergfonden har velvilligt støttet, så der blandt andet blev mulighed for at lave en flot og sikker glasport. Museumsremisen tilfører området noget helt særligt. Rigtig mange mennesker passerer Sylows Plads hver dag, og nu kan de opleve en tidslomme, der er helt unik. Et lille pusterum, hvor man kan kigge på de spændende ting og lade fantasien løbe”, sluttede borgmesterens sin tale, inden han officielt indviede museet.


Borgmester Jørgen Glenthøj holder tale.
Foto: Rune Sejr Jørgensen, Frederiksberg Brandvæsen


Borgmester Jørgen Glenthøj sammen med konstitueret beredskabschef Lars Rosenwanger.
Foto: Rune Sejr Jørgensen, Frederiksberg Brandvæsen


Foto: Rune Sejr Jørgensen, Frederiksberg Brandvæsen


Foto: Rune Sejr Jørgensen, Frederiksberg Brandvæsen

Annonce