VK-strid om brandslukning

Google Maps
Frederiksberg brandstation

På Frederiksberg har spørgsmålet om en borgerlig mærkesag antændt en politisk broderkrig mellem de Konservative og Venstre. Venstre kræver, at det kommunale brandvæsen sendes i offentligt udbud, men det vil den konservative borgmester, Mads Lebech, ikke høre tale om. Så bliver slukningen dyrere og dårligere, mener borgmesteren, der ikke vil lade et “privat monopol” som Falck byde.

Rådmand Jan E. Jørgensen (V) hævder, at skatteborgerne på Frederiksberg ved en udlicitering af brandvæsenet ville kunne spare mindst 25%, svarende til syv mio. kroner årligt. Ifølge en analyse, som kommunens embedsmænd har foretaget, vil den umiddelbare besparelse ved en Falck-overtagelse af brandtjenesten dog mange år frem blive ædt op af bl.a. ventepenge til tjenestemandsansatte kommunale brandfolk, som måske ikke vil overenskomstansættes hos Falck.

Jan E. Jørgensen afviser argumentet: “Hvis man er brandmand, er man det vel fordi, man kan lide arbejdet. Men det afgørende er, at vi får en pris at sammenligne med – så kunne kommunen selv byde på opgaven og måske blive konkurrencedygtig”, siger han til Berlingske Tidende.

Borgmester Mads Lebech (K) nægter at gøre knæfald for det, som han betegner som »ren venstreløve-ideologi«, ved at sende Frederiksbergs brandslukning i udbud. “Man skal ikke bede private om at byde, når der ikke er noget at hente. Vi har et af Danmarks bedste brandvæsener, og Frederiksbergs værdier og særkender er ikke til salg på en liberal markedsplads”, siger Mads Lebech til Berlingske Tidende.

Annonce