Positive erfaringer med test af strømpistoler i politiet

I lidt over et halvt år har politibetjente i tre politikredse som et forsøg haft strømpistoler med på patrulje. Strømpistolen er i forsøgsperioden blevet anvendt i alt 133 gange. I mere end to tredjedele af tilfældene har advarsel om brug af strømpistolen været tilstrækkeligt. I et enkelt tilfælde, hvor strømpistolen har været anvendt i forbindelse med en anholdelsesaktion, kom personen til skade.

Siden 1. december 2024 har Nordjyllands Politi, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi samt Københavns Vestegns Politi fungeret som pilotkredse i forbindelse med test af strømpistoler.

Formålet med at teste strømpistolen skyldes et ønske om at styrke politiets muligheder for at håndtere farlige situationer med mindst mulig magtanvendelse. Strømpistolen giver politiet mulighed for at standse en aggressiv eller farlig person på afstand, herunder personer bevæbnet med kniv eller slagvåben. Derved minimeres risiko for de alvorlige skader, som politiets øvrige magtmidler, herunder fysisk magt, stav og i yderste tilfælde tjenestepistolen kan medføre, og som potentielt kan bringe gerningspersonens liv i fare og medføre alvorlige risici for politipersonalet.

Positiv effekt i 124 tilfælde

De foreløbige erfaringer fra de første syv måneders forsøgsperiode med strømpistolerne har vist, at strømpistolen kan være et effektivt og mindre indgribende alternativ til politiets øvrige magtmidler.

I de første syv måneder har politiet anvendt strømpistolen i alt 133 gange, og den er blevet affyret i alt 41 gange. I de øvrige tilfælde var det nok kun at advare om brug af strømpistolen. I et enkelt tilfælde, hvor strømpistolen har været anvendt i forbindelse med en anholdelsesaktion, kom personen til skade. Den Uafhængige Politiklagemyndighed undersøger sagen – herunder om strømpistolen spillede en rolle i forhold til skaden.

I 124 tilfælde vurderes det, at strømpistolen har bidraget til en effektiv løsning af politiets opgaver, hvorved brug af fysisk magt, stav, peberspray eller tjenestepistol har kunnet undgås. I ni tilfælde var strømpistolen ikke effektiv, og opgaven blev løst på anden vis.

Kan blive et vigtigt værktøj

“Vi har i forsøgsperioden set konkrete eksempler på, at strømpistolen har forhindret eskaleringer af tilspidsede situationer, der ellers kunne have mundet ud i, at vi måtte bruge tjenestepistolen. Der har været konkrete eksempler, hvor betjente ved brug af strømpistolen har pacificeret en truende gerningsperson uden at forvolde varig skade – situationer, der tidligere kunne have haft langt mere alvorlige udfald. Den slags hændelser bekræfter os i, at strømpistolen kan blive et vigtigt værktøj i politiets værktøjskasse”, fortæller fungerende chefpolitiinspektør Tenna Wilbert fra Københavns Vestegns Politi, der er en af de tre politikredse, hvor strømpistolen bliver testet.

Rigspolitiet og de tre politikredse fortsætter testforløbet med strømpistolen, da det efter en samlet evaluering af forløbet skal vurderes, om og under hvilke rammer strømpistolen eventuelt skal indføres på fast basis i politiet.

Annonce