Alvorlige problemer med EH-101-helikopternes motorer

Arkivfoto: VFK

Forsvaret har konstateret alvorlige problemer med motorerne på EH-101-helikopterne, der anvendes som rednings- og transporthelikoptere. Problemerne indebærer, at der er risiko for, at motorerne går i stå under flyvning. Derfor har Forsvaret valgt at tage seks motorer ud af den operative drift, men redningshelikopterberedskabet opretholdes fuldt ud.

Ifølge en redegørelse fra forsvarsminister Nicolai Wammen har problemerne ramt nogle – men ikke alle – motorer på EH-101-helikopterne. Motorleverandøren Turbomecas foreløbige undersøgelser typer på, at problemerne opstået som følge af en modifikation af motorerne, som er foretaget af producenten selv. ”Modifikationen medfører tilsyneladende risiko for, at motorerne går i stå under flyvning. Fejlen har betydet, at Forsvaret har måttet tage seks motorer ud af den operative drift”, oplyser forsvarsministeren.

”Forsvaret er i gang med at afdække problemets omfang og løsningsmuligheder med producenten, og det er derfor på nuværende tidspunkt ikke muligt at oplyse nærmere om konsekvenser eller løsningsmuligheder. Situationen har ikke indflydelse på redningshelikopterberedskabet, som opretholdes fuldt ud”, meddeler Nicolai Wammen, der samtidig understreger, at Forsvarsministeriet følger sagen tæt.

Forsvaret har i alt 14 EH-101-helikoptere, hvoraf de otte er dedikeret til at opretholde et døgnberedskab med tre redningshelikoptere.

Annonce