Ambulancereddere kæmper for ret til pauser

Selv om ambulanceredderne i regionerne har vagter på op til 24 timer, så har de stadig kun ret til én pause på 30 minutter. Det har fået syv tillidsrepræsentanter fra Ambulance Syd til at stille et såkaldt borgerforslag, der ville tvinge Folketinget til at tage stilling til, om redderne skal have ret til to pauser på deres 12- til 24-timers vagter. Men nu har Folketinget afvist at behandle forslaget.

Ordningen med borgerforslag går ud på, at alle personer med stemmeret til folketingsvalg kan stille et borgerforslag, hvis mindst tre personer vil være medstillere af forslaget og det overholder reglerne for ordningen. Hvis 50.000 borgere med stemmeret til folketingsvalg herefter støtter borgerforslaget, kan det blive fremsat som beslutningsforslag og behandlet og stemt om i Folketingssalen.

Det fik syv tillidsrepræsentanter i Region Syddanmarks ambulanceselskab, Ambulance Syd, til at fremsætte et borgerforslag. Forslaget er underskrevet af tillidsrepræsentanterne for Ambulance Syd i Esbjerg, Fanø, Odense C, Svendborg, Rudkøbing, Ringe, Sallinge, Sønderborg, Tønder, Løgumkloster, Dalum, Assens, Glamsbjerg, Aarup, Aabenraa, Kruså, Ribe og Bramming.

Har samme behov som andre arbejdstagere

Forslagsstillerne skriver følgende om forslaget:

”Vi efterspørger fra det offentlige en ordentlighed i det, der for alle almindelige arbejdstagere virker som en helt naturlig dagligdags ting på jobbet, at sætte sig ned og nyde et hvil eller pause med en bid mad og indenfor et anstændigt tidsrum på arbejdsdagen.

Med vagter på 12 og 24 timers længde er reddere ansat i de offentlige regioner kun berettiget til én pause af 30 min, der gerne skal afvikles ca. mellem kl. 11.00 og 14.30, hvor redderne samtidig står til rådighed og også kører akutte ture, hvorfor den eneste pause derfor nogle gange afvikles i flere dele, og madpakken eller den opvarmede mad bliver lidt træls efter et par timer på bordet og rest-frokostpausen afvikles til tider derefter sent ud på eftermiddagen.

Reddere skal få aftenspisning eller hviletid for nattevagter til at passe ind i driften som det så fint lyder, en drift hvor der ikke tages hensyn til om redderne er på ture fra kl. 16-22, hvorefter aftensmaden så kan ”nydes” før sengetid eller for nattevagterne, der trænger til en pause 2 og et tiltrængt 30 min. hvil sent på natten før næste tur.

Vi kræver ikke det store, blot en respektfuld anerkendelse af at to pauser på vagter, der er 12 og 24 timer lange, bør være en naturlig del af god personalepleje og arbejdsmiljø.

Vi er i forvejen lønnet, hvor pause to bør placeres, så det koster ikke regionen ekstra løn kr., at der fra vagtcentralen tages hensyn til, at redderne også har det samme menneskelige behov for lidt mad og et hvil ligesom alle andre mennesker i Danmark.”

FOA og Ambulance Syd vil kigge på problemet

Sagen nåede dog ikke til behandling i Folketingssalen i denne omgang. Folketingets administration har således afvist tillidsrepræsentanternes borgerforslag under henvisning til, at det fremgår af reglerne, at forslag, der angår kommuners eller regioners enkelte beslutninger eller private virksomheders og organisationers enkelte dispositioner, afvises.

Folketinget vurderer, at forslaget om ret til to pauser på 12- til 24-timers-vagter for reddere ansat i regionerne er en enkel beslutning, der angår regionerne.

Ifølge BeredskabsInfos oplysninger har borgerforslaget dog ført til, at FOA efter mange år er begyndt at interessere sig for reddernes frustration over de manglende pauser. Både FOA’s øverste ledelse og direktøren for Ambulance Syd mødte således op til et tillidsrepræsentantmøde i sidste uge, og tilkendegivelsen var, at der skal kigges på problemstillingen.

Annonce