Ambulancereddere: Nedlæggelse af akutbiler sætter borgernes sikkerhed på spil

Arkivfoto

Hvis Region Syddanmark som planlagt nedlægger fire af regionens akutbiler, så sætter regionen borgernes sikkerhed på spil. Sådan lyder advarslen fra Dansk Selskab for Ambulance og Paramedicin, som kraftigt opfordrer de syddanske regionspolitikere til at genoverveje beslutningen om at reducere beredskabet.

I et brev til regionsrådsmedlemmerne i Region Syddanmark peger Dansk Selskab for Ambulance og Paramedicin på, at de lukningstruede akutbiler i Faaborg, Grindsted, Haderslev og Skærbæk har en særlig rolle, fordi de nedbringer ventetiden for den enkelte patient – og dermed kan de være den afgørende forskel på liv og død.

Akutbilen kan assistere ambulancen, når patienten skal stabiliseres inden transport til sygehus, men ofte behøver akutbilen ikke følge med på selve transporten. I stedet kan akutbilen frigives til nye opgaver. Dermed opstår der et hul i beredskabet, hvis akutbilerne nedlægges.

”En ambulanceopgave i områderne vil i gennemsnit tage ca. 1 ½ – 2 ½ time. Det vil sige, at områderne vil være uden både ambulance og paramediciner i intervallet mellem opgaven er modtaget og opgaven er afsluttet på sygehuset, og ambulanceberedskabet er returneret til basen. Responstiden vil stige, hvis en eller flere af ambulancerne er optagede, og det vil have stor indflydelse på både overlevelseschance og chance for at generhverve førligheden”, skriver formanden for Dansk Selskab for Ambulance og Paramedicin, Peder Ersgaard, til politikerne.

”Dansk Selskab for Ambulance og Paramedicin mener derfor, at en akutbil med paramediciner vil tilsikre en kort responstid og en hurtig, avanceret og livreddende hjælp – for de lavest mulige omkostninger. Dansk Selskab for Ambulance og Paramedicin vil anbefale, at Region Syddanmark bevarer akutbilerne i Grindsted, Skærbæk og Faaborg, og opgraderer ambulancerne i Haderslev og Vojens med paramedicinere”, skriver Peder Ersgaard.

Foreslår opgradering af kompetencer

Dansk Selskab for Ambulance og Paramedicin vil yderligere anbefale, at man opgraderer paramedicinernes kompetencer, således at de er sammenlignelige med de andre regioners paramedicinere. Dansk Selskab for Ambulance og Paramedicin anbefaler, at der kigges på, hvordan paramedicinerne anvendes i andre regioner. Paramedicineren udnyttes i andre regioner som en avanceret – men endog meget billig – løsning til hurtig og avanceret hjælp til patienter med kritiske tilstande”, lyder opfordringen fra organisationen.

Afslutningsvis udtrykker Dansk Selskab for Ambulance og Paramedicin undren over regionens beslutning om at investere 12-13 mio. kr. i sygeplejerskebemandede køretøjer til interhospitale transporter.

”Signalværdien i at foretage en så drastisk nedskæring på det akutte område, for herefter at tilføre en større sum midler beregnet på transport mellem sygehusene – ved en anden faggruppe end den præhospitale – er særdeles uheldig. Vigtigst er dog, at vi i Dansk Selskab for Ambulance og Paramedicin mener, at I sætter borgernes sikkerhed på spil, når I skærer i muligheden for hurtig og avanceret akuthjælp. Vi vil kraftigt opfordre til, at beslutningen om at nedlægge de fire akutbiler genovervejes”, slutter brevet til regionspolitikerne.

Annonce