Hjertestarterforening tager skarpt afstand fra kritik

Det er beklageligt, at en fagforening forsøger at fratage borgerne på Langeland muligheden for at få hurtig hjælp ved hjertestop. Sådan lyder svaret fra Langelands Hjertestarterforening, efter at Reddernes Fagforening i går rettede en hård kritik mod hjertestarterforeningens virke. Hjertestarterforeningen understreger, at deres aktiviteter er baseret på en mangeårig aftale med Region Syddanmark.

Onsdag oplyste Reddernes Fagforening, at man havde klaget til Sundhedsstyrelsen og Færdselsstyrelsen over Langelands Hjertestarterforening. Det skete på baggrund af en henvendelse fra en paramediciner, som havde påpeget, at hjertestarterforeningen rykker ud iført ambulancelignende uniform, i køretøjer med udrykningssignaler og at de i nogle tilfælde opstarter medicinsk behandling.

Men kritikken afvises af Langelands Hjertestarterforening:

”Vi tager skarpt afstand fra disse påstande, da alle akuthjælpere har gennemgået instruks fra den præhospitale chef (i Region Syddanmark, red.) Gitte Jørgensen. Alle akuthjælpere har ligeledes gennemgået kursus i indgivelse af medicinen, bivirkninger og hvem, der ikke må få medicin. Dette er en aftale, vi har haft med Region Syddanmark i flere år, og medicinen udleveres af Ambulance Syd”, fortæller Henrik Schakow, der er formand for Langelands Hjertestarterforening.

”Det påstås også, at vi kan forveksles med Ambulance Syds reddere. Det har vi svært ved at forstå, da akuthjælpernes jakker og veste er orange med vores logo og regionens logo samt navn med påskriften ’Akuthjælper’ og ’Langelands Hjertestarter Forening’. Til dato har vi ikke set en redder fra Ambulance Syd i orange uniform”, siger Henrik Schakow.

Overlevelsen er steget til et acceptabelt niveau

Samtidig påpeger Henrik Schakow, at hjertestarterordningen på Langeland har givet særdeles gode resultater:

”Vi vil igen henlede opmærksomheden på, at overlevelsen på Langeland er steget fra 2012, hvor den var på 0 pct., til et acceptabelt resultat, som vi hele tiden forsøger at gøre bedre. Derfor har vi en ansøgning ved Færdselsstyrelsen om at udstyre Langeland med en akuthjælperbil på Nordlangeland og Sydlangeland. Her er det, set med vores øjne, beklageligt, at en fagforening forsøger at fratage borgerne en modtagelse af denne hjælp på grund af en redders påstand. Det burde de undersøge, inden de skriver til Sundhedsstyrelsen og Færdselsstyrelsen, da deres påstande er ganske uacceptable og faktuelt forkerte. Det kunne været undgået, hvis fagforeningen havde henvendt sig til mig først”, siger Henrik Schakow.

”Vi i Langelands Hjertestarterforening forventer, at de respektive parter i sagen tager ansvar på alle områder, og at Ambulance Syd, fagforeningen og regionen følger op på sagen, så vi igen får patienten i fokus, og så vi kan fortsætte det normalt rigtig gode samarbejde mellem redderne i Ambulance Syd og akuthjælperne på Langeland, og ikke lade en enkelt mand ødelægge det gode samarbejde”, slutter formanden for Langelands Hjertestarterforening.

Annonce