Klage til region: Redder hånede os

Fire unge nordjyder har klaget til Region Nordjylland over en episode, som fandt sted for to uger siden. Her ringede de unge – hvoraf de to er sygeplejerskestuderende – 112, efter at en diskoteksgæst mistede bevidstheden, hvorefter de havde svært ved at mærke mandens puls. Men da ambulancen ankom, gjorde en redder ifølge de unge grin med dem, da de beskrev deres observationer. “Nå, men så er han jo nok død”, sagde redderen blandt andet, da de fortalte, at de ikke kunne mærke mandens puls.

Episoden fandt ifølge Nordjyske Stiftstidende sted natten til søndag 11. december 2011 på diskotek Viva i Aalborg. Her var Hanne Munk Ordoñez og Sigrid Ringström, der begge snart er færdiguddannede som sygeplejersker, i byen sammen med to mandlige bekendte, der er militærfolk med kursus i førstehjælp på højt niveau.

På et tidspunkt mistede en diskoteksgæst kortvarigt bevidstheden, og de fire unge blev stærkt bekymrede, da de havde svært ved at mærke puls og komme i kontakt med den kollapsede mand. De ringede derfor 112.

Da ambulancen ankom, fortalte Hanne Munk Ordoñez og Sigrid Ringström redderne om de observationer, som de havde gjort – blandt andet at de havde haft svært ved at mærke hans puls. ”Falck-redderen griner hånligt af os og har i det hele taget en meget nedladende tone over for os. Han er ligeglad med de observationer, vi har gjort, og hvorfor vi reagerer på det, vi ser”, fortæller Hanne Munk Ordoñez til Nordjyske Stiftstidende.

Ifølge den klage, som de fire unge har sendt til Region Nordjylland, skulle Falck-redderen have sagt “Nå, men så er han jo nok død”, da de forklarede, at de havde svært ved at mærke mandens puls. Ifølge de fire unge tog redderen sig endvidere tid til at pjatte med nogle kolleger, som var i byen og tilfældigvis kom forbi ambulancen. Redderen antydede endvidere – stadig ifølge de fire unge – kraftigt at der sikkert bare var tale om en fuld mand.

”Vi havde ikke ringet 112, hvis vi kun troede, det drejede sig om en fuld mand, som trængte til at sove. Så havde vi i stedet ringet efter en taxi. Vi ringede, fordi vi gjorde os nogle observationer, der gjorde os i tvivl om han eventuelt havde en blodprop eller et slagtilfælde eller noget andet”, forklarer de fire unge i deres klage til regionen.

Falck har afleveret en redegørelse til Region Nordjylland, og Falcks ambulancechef i Region Nord, Kjeld Brogaard, har i forbindelse med redegørelsen talt med de to Falck-reddere, der var på opgaven. Og ifølge ham er der ikke noget at påtale over for de to.

”Som udgangspunkt stoler vi på vore medarbejdere. Men derfor kan det jo godt ske, at situationen er blevet opfattet anderledes af de unge mennesker, som tilkaldte ambulancen via 112. Og vi beklager altså, hvis folk opfatter, at vi har optrådt på en uheldig måde, selv om der måske er tale om misforståelser”, siger Kjeld Brogaard til Nordjyske Stiftstidende.

Annonce