Nu er der hjertestartere i alle S-tog

Arkivfoto: René Strandbygaard

De storkøbenhavnske S-tog benyttes hver dag af 350.000 passagerer, og nu har både DSB-medarbejdere og medpassagerer fået bedre mulighed for at hjælpe ved hjertestop. Der er nemlig blevet opsat 135 hjertestartere i S-togene. Senere skal der også opsættes hjertestartere i alle andre DSB-tog og på 65 stationer.

Chancen for at overleve et hjertestop stiger markant, hvis der ydes livreddende førstehjælp og afgives stød med en hjertestarter inden for de første minutter efter, at hjertestoppet indtræffer. Med hjertestartere i alle S-tog er der mulighed for, at passagerer og togpersonale kan handle hurtigt og hjælpe en medpassager.

”Vi prioriterer sikkerheden for vores passagerer og personale højt, og derfor har vi udstyret alle S-tog med en hjertestarter. Hvis der sker hjertestop i S-toget, er der nu en hjertestarter inden for kort afstand, og jeg håber, at det giver ekstra tryghed for de mange tusinde passagerer, som tager S-toget hver dag”, fortæller Carsten Dam Sønderbo-Jacobsen, der er sikkerhedschef i DSB.

En af hjertestarterne i S-togene var allerede i brug i september sidste år, hvor en person fik hjertestop, mens toget holdt på Dybbølsbro Station. Er der brug for en hjertestarter i toget, skal man søge hen til den nærmeste udgang, hvor der hænger piktogrammer, som viser vej hen til hjertestarteren.

Hjertestartere på 65 stationer

Hjertestarterne i S-togene er en del af et samarbejde med TrygFonden, som betyder, at der i løbet af 2016 opsættes hjertestartere i alle 520 DSB-tog samt på 65 udvalgte stationer. En del af hjertestarterne er allerede på plads, og samtidig er 750 DSB-medarbejdere ved at blive uddannet i livreddende førstehjælp og brug af hjertestartere.

”Et stød med en hjertestarter er den mest effektive måde at få et hjerte til at slå igen. Derfor er det vigtigt, at der er en tilgængelig hjertestarter i nærheden. Jeg håber, at det bliver helt naturligt for passagererne at lægge mærke til, hvor hjertestarterne er placeret, når de stiger ind i togene, og at de vil tage dem i brug, så vi på den måde kan medvirke til, at flere overlever hjertestop fremover”, siger Grethe Thomas, der er projektchef i TrygFonden.

Annonce