Danskerne skal jagte hjertestartere

Mandag satte Dansk Råd for Genoplivning og TrygFonden en landsdækkende konkurrence i gang, hvor alle danskere, lokale klubber og foreninger kan være med til at finde hjertestartere, som ikke er registreret på Hjertestarter.dk. Formålet er klart: Hvis hjertestarterne i Danmark bliver kortlagt, er der større chance for, at de bliver brugt, så flere af de 3.500 danskere, der hvert år falder om med hjertestop uden for hospital, vil overleve.

“I dag er der registreret omkring 8.500 hjertestartere i Danmark på Hjertestarter.dk, men vi har en formodning om, at der hænger mindst dobbelt så mange rundt om i landet. En hjertestarter gavner kun, hvis man ved, hvor den hænger, og derfor gør vi nu en indsats for at få endnu flere registreret”, fortæller Jesper Kjærgaard, der er læge på Rigshospitalets Hjerteafdeling og formand for Dansk Råd for Genoplivning. Han håber, at danskerne er med på idéen:

“Konkurrencen er tænkt som en sjov aktivitet, der skal få danskerne til at lægge mærke til, hvor hjertestarterne hænger. Samtidig er der sikkert mange ejere af hjertestartere, som ikke er opmærksomme på muligheden for gratis at registrere deres hjertestartere på Hjertestarter.dk. I sidste ende kan det være med til at redde liv”.

Ses de ikke, bruges de ikke

Når AMK-vagtcentralerne modtager et 112-opkald om et hjertestop, kan de via Hjertestarter.dk henvise til den nærmeste hjertestarter. Jo flere hjertestartere der bliver registreret, jo større er chancen for, at vidner kan blive henvist til én i nærheden af, hvor hjertestoppet er sket, fortæller Grethe Thomas, der er projektchef i TrygFonden.

“Vi har brug for danskernes hjælp. Chancen for at overleve et hjertestop falder med 10 pct. for hvert minut, der går, før den livreddende førstehjælp påbegyndes. Derfor er det vigtigt, at vidner kan og tør træde til med hjælp, indtil den professionelle hjælp når frem. Jo hurtigere der bliver ydet livreddende førstehjælp og afgivet stød med en hjertestarter, jo bedre mulighed er der for, at personen overlever. Derfor er det så vigtigt at vide, hvor hjertestarterne hænger, og med danskernes hjælp med at finde dem kan vi tage kontakt til ejerne og gøre opmærksom på betydningen af Hjertestarter-Netværket”, siger Grethe Thomas.

Konkurrencen er optakten til Hjertestarterdagen den 16. oktober 2013, hvor der gennem en lang række aktiviteter i hele Danmark og EU bliver sat fokus på, at det er vigtigt at kunne træde til med hjælp ved hjertestop.

Annonce