Region: BIOS-overtagelse har ikke givet uventede ekstraudgifter

Selv om Region Syddanmark har betalt 28 mio. kr. for at overtage stationslejemål, leasingaftaler på ambulancer, inventar og løst materiel fra BIOS’ konkursbo, så holder de økonomiske forudsætninger for hjemtagningen indtil videre. Det oplyser regionen, som dog overvejer at overtage ambulancerne fra leasingselskabet for at nedbringe udgifterne.

Det er Fyens Stiftstidende, der har beskrevet de ekstra udgifter til overtagelse af aktiver fra BIOS’ konkursbo. Men ifølge Region Syddanmark er det forkert, når avisen regner sig frem til, at overtagelsen af BIOS bliver langt dyrere end først oplyst.

Region Syddanmark har, efter bemyndigelse fra regionsrådet, lavet en aftale med kuratellet om at overtage 36 stationslejemål, leasing af 97 ambulancer, inventar i ambulancer og på stationerne samt varelager. Regionen har hele tiden forventet en udgift til dette, og efter aftale med kuratellet blev prisen aftalt til ca. 28 mio. kr.

Den udgift kan afskrives over for eksempel fem år og kan rummes inden for det budget, som regionsrådet allerede er blevet præsenteret for. Regionen overvejer dog at straksafskrive beløbet, og i så fald falder hele udgiften i år – mens driftsudgifterne til gengæld bliver mindre i de kommende år.

Overvejer at frikøbe ambulancer

”Vi vil gerne måles på økonomien i overtagelsen af ambulancedriften. Men det skal ske på et seriøst og velfunderet grundlag. Vi overvejer for eksempel også at frikøbe ambulancerne fra leasingaftalen for et stort millionbeløb – hvilket til gengæld vil reducere driftsudgiften med cirka 25 millioner kroner om året de kommende år. Med Fyens Stiftstidendes logik bliver det i så fald også en uventet ekstraudgift, og det tror jeg, de fleste kan se ikke giver mening”, siger regionsrådsformand Stephanie Lose (V).

På regionsrådsmødet i juli godkendte regionsrådet også, at der kan udbetales en fastholdelses- og rekrutteringsbonus til redderne i december 2017. Det er en engangsudgift på ca. 20 mio. kr.

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) mener dermed ikke, der er noget overraskende i udgifterne:

”Fyens Stiftstidende sår tvivl om, hvorvidt regionen har fremlagt de reelle udgifter ved en overtagelse, og her mener jeg, at vi er gået så langt, som vi kunne på daværende tidspunkt. Samtidig er det efterfølgende blevet bekræftet, at udgifterne kan rummes inden for det budget, som regionsrådet er blevet præsenteret for. Jeg har ingen grund til at tro, at budgettet skrider. Fyens Stiftstidende har formået at blande ikke alene pærer og bananer sammen, men også æbler. Med den tilgang kan ethvert budget virke usammenhængende”.

Vil være åbne om økonomien

Regionen erkender dog samtidig, at der er udgifter, der endnu ikke er gjort endeligt op. Det er eksempelvis udgifter til kuratellets arbejde og eventuelle tilgodehavender, som Lønmodtagernes Garantifond ikke dækker. På samme vis er det fremtidige driftsbudget for ambulancedriften efter det første år ikke endeligt på plads endnu.

”Når der er nye informationer om økonomien i overtagelsen, lægger vi dem som hidtil åbent frem for regionsrådet og borgerne. Vi ved, at økonomien i regionens overtagelse og drift af ambulancetjenesten er genstand for stor opmærksomhed fra mange, og det er helt naturligt. Det nytter bare ikke at skride til forkerte konklusioner på et ufuldstændigt grundlag”, siger Stephanie Lose (V).

Annonce