Danmark i spidsen for skærpet ambulance-hygiejne

Arkivfoto

Fremover bliver hygiejnen i ambulancer væsentligt skærpet. Det sker, fordi et dansk forslag om hygiejne er blevet vedtaget enstemmigt i standardiseringsregi og nu bliver del af den europæiske standard for ambulancer og tilbehør. Forslaget har fokus på, at det er vigtigt, at det er nemt at gøre rent i ambulancerne.

Forslaget er udarbejdet af medlemmer fra en dansk arbejdsgruppe, Bjarne Haaning Andersen fra Falck og Mikkel Laursen fra Hovedstadens Beredskab, i samarbejde med England, Spanien og til dels Norge. Det oplyser Dansk Standard.

Ifølge Mikkel Laursen er forslaget om skærpet hygiejne væsentligt for patientsikkerheden i ambulancerne:

”Vi er det led i smittekæden, hvor vi gerne skal bryde smitten. Vi kører jo ind til hospitalet. Vi skal gerne være i stand til at minimere risikoen for at sprede smitte uden for hospitalet, så vi ikke krydskontaminerer patienterne. Derfor er det vigtigt, at det er nemt at gøre rent i ambulancerne”, fortæller Mikkel Birch Laursen, der ud over at være paramediciner og leder i Hovedstadens Beredskab er medlem af det danske udvalg, der har indflydelse på standarden for ambulancer.

Opbyggere skal leve op til ny standard

Mikkel Birch Laursen fortæller, at det især er vigtigt, at der er fokus på hygiejne i opbygningen af køretøjet, så det bliver nemt at gøre ambulancen rent.

”Når vi køber en ambulance, skal det være nemt for os at finde ud af, om opbyggerne har tænkt hygiejne ind over. Med den nye hygiejneparagraf håber jeg, at vi kan hjælpe opbyggerne af ambulancerne lidt. Det forpligter at leve op til standarden, frem for blot at skrive ’easy to clean’, som er et meget vidt begreb”, siger Mikkel Birch Laursen.

Mikkel Birch Laursen har siddet med i det danske udvalg siden 2013. Det har været af stor værdi at være med til at skabe resultater på nationalt og internationalt plan:

”For os handler det om at få så meget med i standarden som muligt og sætte det størst mulige danske fingeraftryk. Det er svært i Europa, fordi folk gør ting forskelligt”, siger Mikkel Birch Laursen, der også henter mange gevinster på det personlige plan gennem standardiseringsarbejdet:

”Det giver mig stor viden på området og indflydelse på, hvordan og hvorledes ambulancerne bliver skruet sammen mest hensigtsmæssigt. Og så kan jeg godt lide, at jeg kommer på forkant med, hvad der kommer til at ske”, fortæller Mikkel Birch Laursen. Han er stadig aktiv paramediciner og mener, at den praktiske erfaring er vigtig at have med, når opbyggere, producenter og teknikere inden for ambulanceområdet mødes.

Forslaget vil nu blive ført ind i den kommende standard EN 1789 for ambulancer og tilbehør. Hygiejneforslaget bliver delt op i to dele, et i standarden og et i et anneks.

Annonce