Dansk Autohjælp: Hensynsløse bilister truer reddere

Når nødstedte bilister har brug for hjælp ude på vejene, er autoredderne ofte nødt til at afspærre noget af området eller placere redningskøretøjet, så det forstyrrer den øvrige trafik. Det får nogle bilister til at se rødt. ”Selv ved små uheld eller vejforbedringer møder vi folk, der ikke respekterer afspærringerne. De truer os, giver os fingeren, holder hornet i bund, og nogen træder endda ud af deres biler og spørger, hvad i alverden vi bilder os ind”, fortæller Henrik Ahlstrøm Olsen, der er stationsleder hos SOS Dansk Autohjælp i Køge.

Henrik Ahlstrøm Olsen har oplevet, at en af hans reddere blev påkørt under arbejdet på motorvejen, hvor en bilist enten overså eller ignorerede politiets og autohjælpens afspærring. Og Ellen Mathiesen fra SOS Dansk Autohjælp i Vojens kan nikke genkendende til den hasarderede kørsel: ”Folk er utålmodige og føler ikke, at de har tid til at vente, og det får dem til at skælde ud over, at vi fylder. Nogle kører helt uforsvarligt forbi ulykkesstederne, og det paradoksale er, at de gør problemet værre. Jeg har set bilister, der selv kørte af vejen, fordi de havde travlt med at skælde os ud”, fortæller Ellen Mathiesen.

Sociale medier øger nysgerrigheden

En anden udfordring for autohjælpen er de meget nysgerrige bilister, der kan være skyld i følgeulykker.

”Det er meget farligt, når folk har travlt med at kigge eller endda filme et uheld, mens de kører bil. Det fører let til påkørsler bagfra, og så er der en ny ulykke. Det gælder om at have sin opmærksomhed på vejen”, siger Henrik Ahlstrøm Olsen.

I Vojens oplever stationslederen, at nysgerrigheden bliver værre. ”Det har altid været et problem, at folk er nysgerrige ved ulykker, så vi er nødt til at gemme dem væk. Men de sociale medier har gjort det værre. Nogle vil gerne lige lægge billeder på nettet af både uheld og tilskadekomne og fortælle en historie. Det kan betyde, at de pårørende ser det på nettet, før de bliver orienteret”, siger Ellen Mathiesen.

Respekter anvisningerne

De to stationsledere har to centrale råd til bilisterne: Følg anvisningerne og hold hovedet koldt.

”Først og fremmest skal man respektere afspærringerne og opføre sig ordentligt. Tænk på, hvis det var dig selv, der var kommet til skade. Bilisterne skal køre roligt forbi uden at stoppe helt op for at kigge. Ellers bliver man let centrum for et nyt uheld”, siger stationslederen fra Køge. Han opfordrer også til, at folk både tænker på de involverede og dem, der arbejder på stedet.

Annonce