Beredskaberne er klar til travl badesæson

Arkivfoto

Med høje dagstemperaturer i hele landet er den danske badesæson for alvor skudt i gang. Men stigende temperaturer kan også mærkes hos beredskaberne. De nyeste tal viser, at de kommunale beredskaber i 2014 kaldt ud til 367 redninger på eller i vand. Det var en stigning på 32 procent siden 2013, hvor beredskaberne havde 279 redninger på eller i vand.

I Vestsjællands Brandvæsen, der blandt andet dækker Odsherred Kommune med 26.000 sommerhuse, er mange af udrykningerne på denne tid af året relateret til vand.

”Der er ingen tvivl om, at det er blevet sommer, og at badesæsonen er gået i gang. Vi tager nogle flere ture med vores redningsbåde i øjeblikket”, fortæller Lasse E. Hansen, der er beredskabschef hos Vestsjællands Brandvæsen og Danske Beredskabers repræsentant i Rådet for Større Badesikkerhed.

I Danmark er der mere end 7.000 kilometer kyststrækning, og der findes cirka 1.300 registrerede strande. I 2015 var 59 af dem bemandet med livreddere fra Trygfonden, Den Nordsjællandske Kystlivredningstjeneste og Team Bade.

”Vi har en god og løbende dialog med livredderne. De leverer en stor indsats og løser mange opgaver på strandene, som dermed ikke når at udvikle sig til, at der er behov for at ringe 112”, siger Lasse E. Hansen.

Men når beredskaberne alligevel bliver tilkaldt, er den typiske opgave at redde personer, der har bevæget sig så langt ud i vandet, at de ikke kan komme ind igen på egen hånd. Derudover oplever beredskaberne jævnligt, at strandgæster eller sommerhusbeboere ringer 112, fordi de har observeret en tom jolle eller et surfbræt uden ejermand.

Som Danske Beredskabers repræsentant i Rådet for Større Badesikkerhed er Lasse E. Hansen med til at spotte de nye trends, som rådet bør være særligt opmærksom på og udarbejde retningslinjer for. De seneste år er det især ekstremsport på havet samt badning i havne, der er blevet populært. I 2014 druknede 16 personer i de danske havne, viser tal fra Rådet for Større Badesikkerhed.

”Vi oplever, at flere og flere drukner i havnene, fordi folk simpelthen ikke kan komme op igen, når de først er hoppet i vandet. Samtidig er ekstremsport blevet voldsomt populært, og det er ikke bare på land. Nu dykker folk langt ned uden at have udstyr på, og det kan selvsagt være meget farligt”, fortæller han.

Annonce