Brandfolk fik tillæg på 1 mio. kr.

Da Pionertjenesten og Røgdykkertjenesten i Københavns Brandvæsen blev slået sammen til Specialtjenesten, skulle brandfolkenes tillæg også genforhandles. Tillidsfolkene forventede, at det en ren rutinesag, men sådan gik forhandlingerne ikke. Efter fagforeningens involvering har brandfolkene dog fået et tillæg på i alt 1 mio. kr.

”De to afdelinger havde tidligere forhandlet tillæg på plads uden store sværdslag, og som tillidsmand i Specialtjenesten var jeg ganske fortrøstningsfuld, da vi startede forhandlinger op med ledelsen”, fortæller tillidsmand Peter Ørnbo i et indlæg i FOA1’s medlemsblad ”Etteren”.

Forhandlingerne gik imidlertid i hårdknude, for der var milevid afstand mellem ledelsen og medarbejdernes mening om, hvad realistiske tillæg skulle lyde på – og om der overhovedet var krav på noget.

”For første gang i 16 år som tillidsvalgt måtte jeg sande, at vi ikke kunne forhandle os frem til et fornuftigt tillæg”, fortæller Peter Ørnbo og fortsætter: “Vi var målløse, men følte, vi rendte panden mod en mur.”

Beslutningen blev at overdrage forhandlinger til FOA1, som måtte spille med musklerne og true med landsorganisationen, før arbejdsgiversiden var parat til at bruge penge på tillæg. Det endelige resultat blev samlet en million om året i tillæg til de 44 brandfolk i Specialtjenesten, et resultat som Peter Ørnbo er ganske tilfreds med.

Forløbet af forhandlingerne har dog været en øjenåbner for den erfarne tillidsmand. ”Der er ingen tvivl om, at det er blevet sværere at være lokal tillidsmand. Vi sidder over for akademikere, der kigger på kuglerammer og ikke har det fjerneste begreb om, hvordan vores hverdag fungerer. Det har derfor aldrig været vigtigere at have et stærkt forbund i ryggen, end det er nu”, siger Peter Ørnbo.

Annonce