200 røgalarmer blev sat op i københavnske ældreboliger

I den seneste uge er børnebørn, kendisser og andre hverdagshelte blevet opfordret til at hive trappestigerne og boremaskinerne frem og sætte røgalarmer op hos de ældre. Det er sket som led i kampagnen ”Giv farmor en røgalarm”, som siden 2007 er gennemført hvert år. I år er det kommunerne Stevns, Faxe, Køge, Næstved, København, Egedal, Roskilde, Odense, Faaborg-Midtfyn, Tønder, Haderslev, Favrskov og Thisted, som har haft særlig fokus på røgalarmer, og i København satte brandvæsenet som led i kampagnen 200 røgalarmer op i udvalgte ældreboliger.

”Giv farmor en røgalarm” er et samarbejde mellem Brandbevægelsen, TrygFonden og de lokale brandvæsener, og ud over opsætningen af røgalarmer er formålet med kampagnen også mere generelt at sætte fokus på emnet brandsikkerhed.

Røgalarmerne sættes op hos de ældre, fordi de, udover at være den mest udsatte gruppe for dødsbrande, også er den befolkningsgruppe, der har færrest røgalarmer i hjemmet. Forklaringen på det er ofte, at de ikke selv fysisk kan sætte en røgalarm op. Derfor må andre gøre det, og siden 2007 har kampagnen kørt hvert år.

Hos Københavns Brandvæsen har man som led i kampagnen opfordret borgerne til at give familiens ældste en røgalarm i julegave. Københavns Brandvæsen har desuden lavet aftaler om at sætte 200 røgalarmer op i udvalgte ældreboliger i København.

”Vi ved, at langt de fleste, der omkommer i en brand, er ældre mennesker. Det er typisk også dem, som ikke har en røgalarm – den skal både indkøbes og sættes op, og det sidste kan godt være en uoverskuelig opgave for en ældre. Derfor vil vi gerne opfordre de ældres familie til at tænke på deres kære og måske forære dem en røgalarm i julegave, og huske at hjælpe med at sætte den op. En røgalarm redder liv”, fortæller brandinspektør Marcello Francati fra Københavns Brandvæsen.

Over 75 procent af alle dødsfald i forbindelse med brand sker i private hjem. Hvert år dør ca. 80 mennesker under brande, og langt de fleste er ældre mennesker. Korrekt installerede og vedligeholdte røgalarmer er en af de bedste og billigste måder at få tidlig advarsel om en potentielt dødbringende brand. En røgalarm kan reducere risikoen for at dø i en brand i hjemmet med næsten 50 procent.

Annonce