Dansk Folkeparti: Staten kan overtage de kommunale beredskaber

Kommunerne presser politikerne på Christiansborg for at få flere penge til de kommunale beredskaber. Men flere politikere mener, at problemet ligger hos kommunerne, der ikke prioriterer beredskabsopgaven økonomisk. Og Dansk Folkeparti truer med, at opgaven kan blive taget fra kommunerne, så beredskabet – ligesom politiet – i stedet skal drives af staten.

Landets kommunale beredskaber er ikke robuste nok og vil ikke kunne yde den nødvendige hjælp, hvis der sker en større terrorhændelse i Danmark. Sådan har advarslen lydt flere gange det seneste års tid fra formanden for Danske Beredskaber, Jarl Vagn Hansen. En advarsel han gentog under Folkemødet i Allinge i et panel, der også bestod af en række af Folketingets forsvarsordførere. Men heller ikke denne gang blev han mødt af stor lydhørhed, skriver Magasinet Danske Kommuner.

Tværtimod advarede flere af forsvarsordførerne om, at beredskabsopgaven kan blive taget fra kommunerne, hvis ikke de prioriterer og ruster deres beredskaber godt nok til at klare fremtidens opgaver.

Uholdbar situation

”Kommunerne vil gerne have opgaven, men i den seneste økonomiaftale kan vi se, at de ikke gider prioritere opgaven økonomisk. Og det er en uholdbar situation. Skal vi kunne garantere, at vi har et beredskab, der kan træde til i forbindelse med større terrorhændelser, er det spørgsmålet, om vi ikke skal have et beredskab, der ligesom politiet, ligger under staten”, lyder det ifølge Danske Kommuner fra Jeppe Jakobsen (DF).

Han fortæller, at en lang række borgmestre har kontaktet ham det seneste års tid for at presse på for flere penge til beredskaberne.

”Derfor undrer det mig, at det ikke har været højere prioriteret fra kommunernes side i de netop afsluttede økonomiforhandlinger. Vi kan jo godt sætte en pulje af til det kommunale beredskab, men åbner vi den dør op, så vil kommunerne langsomt trække penge ud, for så tænker de, at politikerne på Christiansborg kommer og kompenserer os, når vi ikke selv gider prioritere den opgave, vi har påtaget os. Kommunerne må beslutte sig i denne sag: Vil de have opgaven, så løs den og prioriter den”, siger Jeppe Jakobsen.

Venstre: Ekstra penge til det statslige beredskab – men ikke til det kommunale

Også Venstres ordfører på området, Peter Juel Jensen, opfordrer kommunerne til at finde pengene til beredskabet inden for egne rammer.

”Der vil i forbindelse med et substantielt økonomisk løft i forsvarsforliget også komme flere penge til det statslige beredskab. Men ekstra penge til det kommunale beredskab må kommunerne tage i en økonomiaftale”, siger Peter Juel Jensen.

Annonce