Edderkopper er dyre for brandvæsen

Google Maps
Brandstationen i Frederikssund. Arkivfoto

Edderkopper som følge af mangelfuld rengøring var skyld i op imod halvdelen af alle automatiske indbrudsalarmer i kommunale bygninger, som Frederikssund Brandvæsen måtte rykke ud til i 2005. Hele 123 gange måtte en brandmand rykke ud til en indbrudsalarm, der siden viste sig ikke at være aktiveret af en tyveknægt på to ben, men af en lille kravlende edderkop med otte ben, som havde spundet sit net for tæt på alarmens føler, eller et andet insekt.

Det er alt for mange overflødige alarmer, mener viceberedskabsinspektør Claus Rasmussen, Frederikssund Brandvæsen, som for første gang har registreret “edderkoppe-alarmerne” for at dokumentere problemet. “Vi ser ofte, når vi kommer ud i institutionerne, at der er spindelvæv med edderkopper i, og så må vi jagte rundt og fange dem. Der bliver ikke gjort rent over gulvhøjde, fordi rengøringspersonalet ikke får tid nok til det, og så må vi gå og feje spindelvæv ned”, siger Claus Rasmussen til Frederiksborg Amts Avis. Han tilføjer, at problemet er blevet værre i løbet af de seneste to år.

Brandvæsenet i Frederikssund har i en årrække haft vagttjenesten ved indbrud på skoler, børnehaver og rådhuset, og over 50 kommunale bygninger er tilmeldt ordningen. Sidste år modtog brandvæsenet 273 automatiske indbrudsalarmer, hvilket var en stigning på 53 alarmer i forhold til 2004. Ud over de 123 “edderkoppe-alarmer” skyldtes 108 alarmer fejlbetjeninger som glemte åbne døre og vinduer, 19 anlægsfejl, 13 alarmer uden årsag, mens kun 13 alarmer reelt skyldtes indbrud.

Som led i harmonisering af taksterne i den nye storkommune og for ikke at underbyde private vagtselskaber er prisen for en indbruds-udrykning pr. 1. januar 2006 fordoblet fra 300 til 600 kroner, og det årlige abonnement på ordningen er hævet fra 500 til 1.000 kroner, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Annonce