Gode råd til håndtering af SINE i forbindelse med strukturreformen

Arkivfoto

Sammenlægningerne af de kommunale redningsberedskaber er i fuld gang og betyder nye udfordringer og opgaver for beredskaberne. Center for Beredskabskommunikation har udarbejdet en vejledning med gode råd og anbefalinger til redningsberedskabernes håndtering af kommunikationen på SINE i forbindelse med strukturreformen.

Den nye vejledning har fokus på tilslutningsaftale, vagtcentral og fleetmaps. Vejledningen kan hentes her.

Center for Beredskabskommunikation opfordrer de nye enheder til at underskrive en ny og opdateret tilslutningsaftale med Dansk Beredskabskommunikation A/S (DBK), der er leverandør af SINE-nettet. Tilslutningsaftalen er en slags kontrakt, der skitserer betingelserne for tilslutning og giver et overblik over det udstyr, som beredskabet anvender på SINE. Men en ny tilslutningsaftale betragtes det nye beredskab som én enhed i SINE-regi, og det gør administrationen nemmere, oplyser Center for Beredskabskommunikation.

Strukturreformen kan også få betydning for den fremtidige vagtcentralstruktur. Hvis en vagtcentral f.eks. skal disponere over nye områder med nye radioer og talegrupper, skal både radioer og talegrupper oprettes i radiodispatchen, der bruges til at administrere, monitorere og disponere radioer med. Skal vagtcentralen modtage data som f.eks. statusbeskeder og positioner fra et andet område, kan der være bagvedliggende tjenester i nettet, der skal ændres.

Center for Beredskabskommunikation påpeger, at det er oplagt at benytte strukturreformen til at revidere og opdatere beredskabets fleetmap. Et ´fleetmap er det dokument, der indeholder data om radioer og talegrupper i et beredskab. Hver kommune har i dag sit eget fleetmap, men disse vil med fordel kunne slås sammen i henhold til de nye enheder og administreres af samme person. Center for Beredskabskommunikation anbefaler, at man laver en ny talegruppestruktur samt at man udarbejder tegninger over kommunikationen på SINE. Tegningerne skal fremstå i et overskueligt og læsevenligt format, så de kan anvendes til undervisning og evt. hænges op i krisestyringslokaler.

Annonce