Hillerød udskifter alle brandkøretøjerne

Google Maps
Arkivfoto: Falcks brandstation i Hillerød

Hillerød Kommune gennemfører i den kommende tid en kraftig oprustning af brandberedskabet. Kommunen har fra 1. januar indgået en ny fem-årig aftale med Falck, og aftalen indebærer blandt andet, at samtlige brandkøretøjer bliver skiftet ud. Falck investerer i stedet i fem nye og kraftigere brandkøretøjer til en samlet værdi af cirka 9 millioner kroner. De nye brandkøretøjer får blandt andet større motorer end deres forgængere. De bliver desuden udstyret med GPS. Det betyder, at der bliver endnu større sikkerhed for, at brandvæsnet i Hillerød er hurtigt på pletten, ikke mindst i områderne Strø Bjerge og Uvelse, der hidtil har været betjent af Frederikssund og Slangerup Brandvæsen.

“I landområderne kan det være lidt sværere for brandfolkene at finde vej til en konkret adresse. Der hjælper GPS-systemet dem på vej, ligesom de større landområder stiller krav om stærkere og dermed hurtigere biler”, siger viceberedskabschef Morten Schou, Hillerød kommune.

Det nye brandberedskab i Hillerød vil udover de nye køretøjer også bestå af en ny miljøanhænger med moderne kemikaliedragter og miljøbekæmpelsesudstyr. Det er en væsentlig styrkelse af indsatsen ved miljøuheld, og gør Hillerød kommune mindre afhængig af hjælp andetsteds fra. Desuden vil alle deltidsbrandfolk fra det kommende årsskifte køre med ud til de redningsopgaver, hvor der kan være fastklemte, som skal frigøres. Dermed får deltidsbrandfolkene et års træning, før de fra 1. januar 2008 – ligesom resten af landets brandvæsener – får ansvaret for at yde assistance ved for eksempel trafikuheld. Denne kompetence har hidtil ligget hos ambulancetjenesten.

“Alt i alt giver vores nye brandaftale hele brandberedskabet et stort løft. Det er vores vision, at brandvæsenet i Hillerød skal være Danmarks bedste. Med den nye Falck-aftale er vi godt på vej”, siger Hillerøds borgmester, Nick Hækkerup.

Et af de nye brandkøretøjer, der kommer til Hillerød, er en ny HSE (Hurtig Sluknings Enhed). Det er et mindre brandkøretøj, der afgår først og vil være først fremme ved en brandalarm. Hillerød har haft en HSE i seks år med gode erfaringer. Den nye HSE bliver opbygget på samme Mercedes-chassis som en ambulance og med en lige så kraftig motor og fire-hjuls træk. “Oftest viser det sig, at en brand er så lille, at HSE’en selv kan slukke branden. Hvis der for eksempel er brand i en container, så er det spild af ressourcer automatisk at sende en af de store brandbiler af sted, sådan som vi har gjort hidtil. Vi gør altså brandberedskabet mere fleksibelt og derved har vi mulighed for at udnytte vores ressourcer optimalt”, forklarer Morten Schou. Til gengæld skal mandskabet i HSE’en opgraderes hvad angår uddannelse, så der altid vil være en holdleder med på HSE’en.

De nye brandkøretøjer tæller – foruden HSE’en – nye tankvogne, en autosprøjte og en stigevogn af mærkerne MAN og Mercedes. Den nye autosprøjte har selv 3.000 liter vand med, mens de nye tankvogne rummer henholdsvis 10.000 og 8.000 liter vand, så når hele styrken rykker ud, vil Falck i alt have 21.000 liter vand med. Den nye stigevogn skal specialbygges, så den kan køre ind på Frederiksborg Slot. Falck forventer at kunne levere de nye brandkøretøjer i første halvår 2007.

Annonce