Ønsker obligatorisk kræftscreening af alle brandfolk

Både deltids- og fuldtidsbrandfolk skal hvert år have en obligatorisk screening for kræft. Det foreslår Dansk Folkeparti på baggrund af undersøgelser, der viser, at brandfolk er stærkt overrepræsenterede i kræftstatistikken. Ved at gøre screeningen obligatorisk vil partiet sikre, at en macho-kultur ikke forhindrer brandfolkene i selv at opsøge lægen.

Det er International Agency for Research on Cancer (IARC), som har gennemgået en række forskningsprojekter og er nået frem til, at brandfolk risiko for at få testikelkræft er 50 procent højere end for den almindelige befolkning. Risikoen for at få prostatakræft er 30 procent højere, mens risikoen for at få lymfekræft er 21 procent højere.

Undersøgelsen – og oplysninger om kræfttilfælde blandt danske brandfolk – får nu Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, til at foreslå en screeningsordning.

“Brandmænd er hverdagens helte. De risikerer deres liv for at redde os andre ud af flammerne. Samfundet er afhængigt at dem, og derfor skal samfundet også være der for dem, når de bliver syge af deres job”, siger Liselott Blixt til Avisen.dk. Hun vil nu tage sagen op med sundhedsminister Astrid Krag.

“En kræftpatient koster samfundet dyrt. Derfor vil det være en god investering at forebygge kræften blandt brandmænd ved at indføre en årlig obligatorisk lægeundersøgelse”, siger Liselott Blixt.

Dansk Folkeparti ønsker, at den årlige screening skal være obligatorisk, fordi mænd ikke er så gode til at gå til lægen, som kvinder er. “Brandmænd er typisk nogle macho-typer, der ikke går til lægen, medmindre de har rigtigt ondt”, siger Liselott Blixt til Avisen.dk.

Kravet om et årligt obligatorisk sundhedstjek hos lægen skal gælde både fuldtids- og deltidsbrandmænd, hvis det står til Dansk Folkeparti. Desuden vil sundhedsordfører Liselott Blixt undersøge, om det vil være muligt at få Sundhedsstyrelsen til at tjekke danske brandmænds CPR-numre i dødsregistret for at få et overblik over, hvor mange kræfttilfælde, der har været.

Annonce