Onsdag testes nyt mobilbaseret varslingssystem for første gang

Når landets varslingssirener onsdag kl. 12 lyder som led i den årlige test, så bliver de for første gang suppleret af en besked på alle tændte mobiltelefoner. Det nye mobilbaserede varslingssystem, der har fået navnet S!RENEN, er nemlig blevet sat i drift, og dermed kan varslinger fremover bringes direkte på telefonerne.

Når større ulykker rammer, advarer myndighederne befolkningen om faren. En gang om året testes varslingskanalerne. Det sker den første onsdag i maj kl. 12.

Rigspolitiet og Beredskabsstyrelsen tester som vanligt de fysiske varslingssirener. Men i år vil borgerne også modtage en test-advarsel på mobiltelefon via det nye varslingssystem S!RENEN. Test-advarslen udsendes med lyd. Det sker ikke som sms eller via en app, men ved hjælp af en særlig funktion, der er indbygget i operativsystemet på alle nyere mobiltelefoner.

Sådan vil beskeden se ud

Beskeden, der vises på telefonerne, vil have denne ordlyd:

“TEST – S!RENEN – TEST

Beredskabsstyrelsen og Rigspolitiet tester lige nu S!RENEN, Danmarks nye varslingssystem. I en akut situation fortæller S!RENEN dig, hvad der sker, hvor det sker, og hvad du skal gøre.

Dette er en test. Du skal ikke foretage dig noget.

Se mere på sirenen_dk”

Bred informationskampagne

Beredskabsstyrelsen og Rigspolitiet har informeret en lang række myndigheder og organisationer – herunder kommunerne, Udlændingestyrelsen og interesse-, patient- og nødhjælpsorganisationer – om S!RENEN og de fysiske varslingssirener og testen af dem.

”Vi tester varslingskanalerne for at sikre, at de virker, som de skal, og at folk er trygge ved dem. Det er første gang nogensinde, at vi tester S!RENEN. Vi bestræber os på at komme så bredt ud som muligt med information om testen, så vi ikke skaber unødig bekymring, når mobiltelefonerne begynder at larme”, fortæller Laila Reenberg, der er direktør i Beredskabsstyrelsen.

”Med S!RENEN får vi en ny kanal at varsle borgerne på i tilfælde af akutte situationer i et område, hvor vi har brug for borgernes opmærksomhed og handling. Det er et godt supplement til det nuværende varslingssystem, da myndighederne med S!RENEN kan nå ud med præcis varsling og handlingsanvisende budskaber til relevante borgere”, siger Bo Samson, der er politiinspektør i Rigspolitiet.

Annonce