Skrottet dimensionsplan giver millionregning til kommuner

24 mio. kr. Så mange penge skal de seks kommuner, der ejer Trekantsområdets Brandvæsen, nu finde på deres budgetter for 2016-2018, efter at kommunerne er blevet enige om, at brandvæsenets første udkast til dimensioneringsplan skal skrottes. I stedet skal der udarbejdes en ny plan, som først vil få effekt fra 2019. Brandvæsenet satser dog stadig på at kunne effektivisere på støttefunktionerne.

Billund, Fredericia, Kolding, Middelfart, Vejen og Vejle kommuner besluttede i september, at det kritiserede udkast til en ny dimensionsplan for Trekantsområdets Brandvæsen skulle skrottes. I stedet skal brandvæsenet i de kommende to år udarbejde et nyt udkast, og indtil da videreføres den nuværende dimensionering stort set uændret.

For kommunerne betyder det imidlertid, at de ikke får den forventede effektiviseringsgevinst. Oprindeligt var der således budgetteret med, at Trekantsområdets Brandvæsen gennem effektiviseringer kunne spare ca. 12 mio. kr. om året – primært gennem en reduktion af dimensioneringen på de enkelte brandstationer. Nu er forventningen i stedet, at der kan spares ca. 2 mio. kr. om året, hvilket akkumuleret bliver til en årlig besparelse på ca. 6 mio. kr. i 2018. Besparelserne skal findes på brandvæsenets støttefunktioner og på den ikke-operationelle del af strukturen.

Tilbage er så en ikke-realiseret effektiviseringsgevinst, som der er budgetteret med, men som nu er opgivet. For perioden frem til 2018 drejer det sig i alt om 24 mio. kr., som kommunerne nu skal finde på deres øvrige budget. Størst bliver ekstraregningen for Vejle Kommune, der skal betale 7,4 mio. kr. ekstra, mens Kolding skal betale 6 mio., Fredericia 3,4 mio., Vejen 2,8 mio., Middelfart 2,5 mio. og Billund 1,75 mio. kr.

Annonce