Flere funktioner i politiets 112-systemer

Foto: Rigspolitiet

En netop afsluttet opdatering af politiets alarmcentralsystemer giver 112-operatørerne adgang til flere funktioner og bedre muligheder for at overdrage 112-opgaver til beredskaberne, så hjælpen kan komme hurtigere frem til borgerne. Opdateringen giver blandt andet mulighed for at angive vejkryds som adresser og at sende GPS-koordinater til beredskaberne.

Den nye opdatering indebærer, at 112-operatørerne nu kan angive et almindeligt vejkryds som skadestedsadresse og sende f.eks. ambulancer og brandkøretøjer direkte til den rigtige adresse via køretøjernes navigationsudstyr. Før opdateringen var det kun muligt at angive en adresse i nærheden af et vejkryds. Det oplyser Rigspolitiets Center for Beredskabskommunikation (CFB), der er ansvarlig for opdateringen

112-operatørerne kan som noget nyt også sende geokoordinater på et skadested videre til de involverede beredskaber, så de nemt og hurtigt kan finde den præcise adresse på et skadested. Funktionen kan blandt andet benyttes, når alarmcentralen modtager en opgave fra en borger via 112-app’en, der automatisk sender GPS-koordinaterne fra borgerens mobiltelefon af sted til alarmcentralen. Det betyder, at 112-operatørerne kan formidle de korrekte koordinater videre til beredskaberne, alt imens den nærmeste adresse oplyses.

Nye årsagskoder

Opdateringen medfører også indførelsen af otte nye årsagskoder relateret til opgaver i brandberedskaber og ambulancer. Blandt de nye årsagskoder kan nævnes personpåkørsel af tog og fastklemte i forbindelse med togulykker. Desuden er det som noget nyt muligt at lave udkald af båd samt at tilkalde dykkerberedskab i forbindelse med et assistanceudkald.

Endelig gør opdateringen det muligt for 112-operatørerne at oplyse beredskaberne om ulykker, der finder sted på motortrafikveje, hvor trafikken er retningssepareret af autoværn. Funktionen er allerede indført på motorveje, og nu bliver det altså også muligt for 112-operatørerne at oplyse beredskaberne om, hvorvidt en trafikulykke har fundet sted i den syd- eller nordgående (eller øst- eller vestgående) retning på en motortrafikvej med henblik på at sende brandfolk og ambulancereddere fra den station, der har de bedste tilkørselsforhold til ulykken. Funktionen kræver, at beredskaberne får opdateret deres områder i 112-systemets GIS-data.

Annonce