Svær redningsaktion for beredskabet i Grønland

Foto: Grønlands Politi

Fire personer blev i tirsdags fanget på en fjeldside af det stejle fjeld Ikerasak nær Uummannaq i Grønland. En ung mand var taget på fjeldtur alene på Ikerasak og var nået langt op ad fjeldet, da han mistede orienteringen og sad fast på en fjeldside. Tre personer, der kendte fjeldet og ruten godt, herunder den unge mands far, forsøgte at hjælpe ham, men det endte med at kræve en svær redningsaktion fra beredskabet

De tre personer, der forsøgte at komme til hjælp, kunne hverken komme videre op eller ned, da den unge mand var gået uden for den normale rute – og fjeldet uden for ruten er stejlt og umuligt at færdes på.

Politiet blev alarmeret og igangsatte straks en redningsoperation. Den blev ledet og koordineret lokalt af Uummannaq Politi i tæt samarbejde med vagtcentralen i Nuuk. Brandvæsenet i Uummannaq, der er uddannet i redning på fjelde, kom til stedet for at hjælpe de fire personer, men kunne hurtigt konstatere, at den eneste mulighed for at hjælpe dem var ved at hente dem med en helikopter.

Vanskelig opgave for helikopter

Grønlands Politi rekvirerede derfor Air Greenlands SAR-redningshelikopter gennem Arktisk Kommando, og et redningshold blev med det samme sendt mod Ikerasak.

Redningen var meget vanskelig, da personerne befandt sig i en kritisk position, hvor SAR-holdet var nødsaget til at flyve helt tæt på fjeldsiden, så helikopterens rotor befandt sig tæt ved klippevæggen. Men det lykkedes SAR-holdet at få de fire personer hejst op i helikopteren, hvor de blev bragt i sikkerhed. De blev samme aften fløjet tilbage til bygden.

”Grønlands Politi takker for det gode samarbejde i forbindelse med redningen, herunder skal en særlig tak lyde til SAR-holdet, brandvæsenet i Uummannaq samt de civile borgere i bygden”, lyder det fra politiet.

Annonce