Akutlægehelikoptere slog rekord i 2020

Arkivfoto: Lasse Hyldager

Næsten 4.700 gange var landets fire akutlægehelikoptere på vingerne i 2020. Det er en stigning på godt 10 pct. i forhold til året før – og det største antal flyvninger i akutlægehelikopternes historie. Det skete på trods af de logistiske udfordringer, som COVID-19-nedlukningen af samfundet og landets grænser forårsagede.

Helikopterne var på vingerne næsten 13 gange i gennemsnit hvert døgn sidste år. Det fremgår af årsberetningen fra Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning.

Antallet af årlige flyvninger er steget støt, siden landets fem regioner indviede den landsdækkende akutlægehelikopterordning i efteråret 2014. Med 4.672 flyvninger i 2020 er der endnu en gang slået rekord.

Stigningen skyldes formentlig en kombination af flere forhold, men en del af forklaringen kan være, at flere danskere i 2020 opholdt sig i fritidshuse i områder med lang transporttid til nærmeste hospital. Derudover har helikopterordningen haft fokus på at udvikle de flyvetekniske muligheder for at flyve under vanskelige vejrforhold, så helikopterne oftere er i drift.

Giver lighed i sundhed

”Vi er glade for, at så mange borgere, i et ellers presset coronaår, fik hurtig hjælp fra personalet på helikopterne sidste år. Vores fire helikoptere bidrager til, at akut syge og tilskadekomne med alvorlige lidelser får hurtig specialiseret hjælp uanset hvor de opholder sig i landet. I nogle tilfælde sker hjælpen på stedet, og i andre tilfælde bliver patienterne fløjet til nærmeste hospital, der kan yde specialiseret behandling”, siger Ulla Astman, der er næstformand i Danske Regioner.

Ulla Astman pointerer, at helikopterordningen bidrager til lighed i sundhed i hele landet:

”Helikopterne hjælper overalt i landet, hvor der er lang transporttid til et hospital. Så hvis man bor eller opholder sig på en ø, der ikke er landfast, eller har lang transporttid på vejene for at nå til et hospital, så får man hurtig hjælp i kritiske situationer”, siger hun.

Antal flyvninger pr. år
  • 2015: 2.569
  • 2016: 3.593
  • 2017: 3.658
  • 2018: 3.989
  • 2019: 4.230
  • 2020: 4.672

Annonce