Ambulance og færge skiftes atter ud med fly

Siden marts 2012 er liggende patienter blevet transporteret med færge og ambulancer, når de skulle til og fra Bornholm. Nu er en løsning på plads – og patienterne vil dermed atter blive transporteret med fly. Flyselskabet DAT og Falck er desuden blevet enige om, at den nye løsning til håndtering af patienter lever op til Arbejdstilsynets krav.

Siden mandag har liggende patienter kunnet transporteres med fly til og fra Bornholm. Det vil i mange tilfælde betyde bedre vilkår for både patienter og personale, og ikke mindst en mindre ressourcekrævende transport end færge og ambulance, der siden marts 2012 har været den eneste mulighed for transport af liggende patienter.

Problemerne med flytransporten begyndte, da Arbejdstilsynet i marts 2012 gav Falck på Bornholm et påbud om at sikre en mere forsvarlig måde at håndtere patienterne på, fordi reddernes assistance til patienter, som skulle ombord på flyene, var problematisk. Siden gik flyselskabet Cimber Sterling konkurs, og DAT overtog regionens befordring af patienter med fly. Dog i første omgang kun de siddende patienter.

Nu lyder meldingen fra Region Hovedstaden, at brikkerne er faldet på plads. ”Vi er glade for, at bornholmerne igen kan få mulighed for en tryg transport af de liggende patienter. Det har været vigtigt for os at finde en løsning, der først og fremmest tager hensyn til borgerne, som er fleksibel og som er inden for fornuftige økonomiske rammer”, siger koncerndirektør i Region Hovedstaden Morten Rand Jensen.

DAT har ventet på godkendelse fra Trafikstyrelsen for at få lov til at installere det nødvendige udstyr på deres rutefly, så de kan påtage sig opgaven. Nu har DAT imidlertid fået godkendelsen og givet et tilbud til Region Hovedstaden, som regionens direktion og Bornholms Hospital er enige om lever op til de sundhedsfaglige og økonomiske krav. DAT har desuden meddelt, at flyselskabet er enig med Falck om, at den ny løsning til håndtering af patienter lever op til Arbejdstilsynets krav.

”Dermed er de sidste forhindringer væk, og konkret betyder det, at det fra og med mandag i denne uge har været muligt at tilbyde flytransport af liggende patienter til og fra Bornholm. Og det er vi selvfølgelig tilfredse med”, siger Morten Rand Jensen.

Flytransporten omfatter ikke de akutte og livstruende situationer. Her anvendes i stedet akut helikopterflyvning i samarbejde med Forsvaret.

Annonce