Efter redder-protest: Stopper flytning af ambulancer fra Jylland til Fyn

De seneste uger har halvdelen af ambulancerne i Esbjerg været flyttet til Fyn. Årsagen er tilsyneladende, at Region Syddanmark skal nå at opfylde servicemålene for de fynske responstider inden kvartalets slutning. Men efter hård kritik fra redderne ophører flytningen – i stedet indsættes ekstra ambulancer på Fyn.

Ambulanceredderne i Esbjerg har siden midten af september dækket en del af beredskabet på Fyn, og meldingen til redderne har været, at sådan ville det være måneden ud. Årsagen er travlhed i beredskabet på Fyn, hvilket har sat responstiderne under pres. Og da overholdelse af servicemålene for responstiderne afrapporteres pr. kvartal, ønsker Region Syddanmark at indhente efterslæbet inden kvartalets slutning.

”Mine kolleger er helt færdige lige nu. De er udkørte, opgivende og udfordrede på at holde fokus på det, der er vigtigt. Vi er ikke klar lige nu, som vi skal være. Og vi fatter ganske enkelt ikke, hvorfor det skal være sådan her, bare fordi en leder fra centralt hold har nogle nøgletal, der ikke stemmer. Det er en helt uholdbar situation, som vi ingen indflydelse har på”, siger tillidsrepræsentant Peter Senger fra Ambulance Syds station i Esbjerg til Jydske Vestkysten.

Det er halvdelen af Esbjergs ambulancer, som i øjeblikket kører på Fyn, og Peter Senger påpeger, at det ikke kun går ud over reddernes arbejdsmiljø. Det har også indvirkning på det sydvestjyske beredskab, hvor den lokale akutlægebil f.eks. på nogle dage kører dobbelt så mange ture som ellers, fordi den må agere spydspids, når der er ventetid på en ambulance.

Bemander ekstra ambulancer

Men efter et hastemøde mellem redderne i Esbjerg og direktøren for Ambulance Syd, Steen Schougaard Christensen, fredag er det nu slut med udlån af ambulancer fra Esbjerg til Fyn:

”Med udgangspunkt i mødet i Esbjerg fredag morgen og de tanker og bekymringer, der har været, har vi besluttet at lave tilkald på to ekstra effektive beredskaber, som for en periode bliver dedikeret til at afhjælpe den belastning, der er på Fyn. Til gengæld bliver de effektive beredskaber i Esbjerg ikke længere disponeret mod Fyn, og det samme gælder den effektive bil om natten”, siger Steen Schougaard Christensen til Jydske Vestkysten. Han tilføjer:

”Kim Ahlers (vagtcentralchef, red.) og jeg har aftalt, at vi løbende gennem kvartalet vil se på, hvordan servicemålene udvikler sig, så vi i god tid kan begynde at respondere på det og dermed i højere grad undgår, at noget skal indhentes i sidste del af et kvartal”.

Annonce