Hjerteløber-ordningen dækker nu hele landet

Fra i dag er Region Syddanmark en del af Hjerteløber-ordningen. Det betyder, at de 8.820 syddanskere, der allerede har tilmeldt sig ordningen, via deres smartphone nu kan blive kaldt ud til hjertestop i deres nærområde – og i resten af landet, hvis de befinder sig uden for regionen. Region Sjælland bliver også en del af Hjerteløber-ordningen i dag, og dermed dækker ordningen hele Danmark.

”Nu er vi i gang, og det er jeg rigtig glad for. Det giver rigtig god mening, at vi nu er en del af en national ordning. Nu kan nordjyder, midtjyder og sjællændere også være med til at redde liv her i regionen, ligesom syddanskerne kan hjælpe, når de befinder sig i andre landsdele. Det er en stor fordel”, siger Mads Skau (V), der er formand for Region Syddanmarks Præhospitaludvalg.

Egentlig skulle overgangen til Hjerteløberordningen have være markeret med en mere omfangsrig rekrutteringskampagne. Men på grund af corona-krisen har TrygFonden, som står bag Hjerteløber-ordningen, og Region Syddanmark valgt at udskyde elementer af kampagnen.

Regionen har allerede mange frivillige hjerteløbere, og derfor er det ikke afgørende, at TrygFonden og Region Syddanmark går massivt ud med det samme, mener Grethe Thomas, der er projektansvarlig i TrygFonden:

”Region Syddanmark har allerede 8.820 frivillige hjerteløbere. Det er et utroligt flot starttal, og derfor har vi heller ikke været bekymrede for at udsætte den rekrutteringskampagne, vi ellers har planlagt, for der er rigtig mange frivillige allerede. Men jo flere, jo bedre, og derfor ser vi også frem til, at vi for alvor kan komme i gang med rekrutteringen”.

Særlige forholdsregler på grund af corona

På grund af corona-situationen gælder der i øjeblikket en række særlige forholdsregler for hjerteløberne.

I en besked til alle hjerteløbere har Trygfonden opfordret til, at man ikke giver mund til mund, kun hjertemassage, at man bruger engangshandsker, og at man evt. spritter sine hænder af både før og efter, at man har været kaldt ud.

Slut med Danmark Redder Liv

Region Syddanmark var tidligere tilknyttet førstehjælpsordningen Danmark Redder Liv, som officielt lukker ned pr. 1. maj 2020. Flere af de gode erfaringer fra denne ordning bliver ifølge regionen flyttet med over i Hjerteløber-ordningen, så regionen blandt andet tilbyder gratis førstehjælpskurser, refleksveste og arbejdsskadeforsikring. Det er ikke en del af Hjerteløber-ordningen i de andre regioner.

I Region Syddanmark findes der desuden 23 akuthjælperordninger, hvor organiserede frivillige rykker ud til et bredere udsnit af hændelser. Akuthjælperordninger er ikke berørt af skiftet til Hjerteløber-ordningen.

Annonce