
Region Hovedstaden indsætter fra august 2025 en ekstra sociolance, der skal dække Frederiksberg Kommune. Sociolancen finansieres af midler fra Sundhedsstyrelsens akutpulje. Regionen er også i dialog med andre kommuner om mulighederne for at udbrede sociolancen.
Den eksisterende sociolance i København er et samarbejde mellem Region Hovedstadens Akutberedskab og Københavns Kommunes Socialforvaltning. Sociolancen er et køretøj fra Region Hovedstadens Akutberedskab, som er bemandet med en sundhedsfaglig medarbejder, der er ansat i Akutberedskabet, og en socialfaglig medarbejder, der er ansat i Københavns Kommune. Sociolancen er et supplerende tilbud til særligt socialt udsatte i de situationer, hvor det kan være vanskeligt at vurdere, om der primært er behov for en sundhedsfaglig eller socialfaglig indsats. Bemandingen med både regionalt og kommunalt personale sikrer, at der er adgang til både de regionale og de kommunale systemer. Sociolancen kører i København alle dage kl. 11-23.
Region Hovedstaden har fået midler fra Sundhedsstyrelsens Akutpulje 2.0 til de regionale udgifter til yderligere en sociolance frem til udgangen af 2027. Frederiksberg Kommune har afsat midler til udbredelse af sociolancen i 2025-2026. Derfor planlægger regionen nu i samarbejde med Frederiksberg Kommune, hvordan sociolancen skal køre på Frederiksberg.
Bemandes 15 timer om ugen
Midlerne i Frederiksberg Kommune rækker til en driftstid på omtrent 15 timer om ugen, og kommunen ønsker at bruge midlerne til at pilotafprøve en sociolanceordning 1-2 dage om ugen. Det er forventningen, at sociolancen kører i Frederiksberg fra 1. august 2025 frem til december 2026, hvor indsatsen evalueres. Inden da planlægges der oplæring af medarbejderne i Frederiksberg Kommune, f.eks. ved at de kommer med på ture med sociolancen i København.
Regionen er også i dialog med andre kommuner om mulighederne for at udbrede sociolancen.