Lang ventetid på ambulancer ved dødsulykke

Google Streetview
Falck-stationen i Grenå

Der gik 13 minutter inden den første af i alt seks ambulancer var fremme ved en alvorlig trafikulykke i nærheden af Grenå, hvor tre unge mænd mistede livet. De lokale ambulancer og lægebiler var optagede af andre opgaver. En af dem, der ydede førstehjælp til de hårdt kvæstede unge mænd, kritiserer nu Århus Amt for at svigte beredskabet.

Ambulancerne hos Falck i Grenå var optagede af andre opgaver, og heller ikke Djurslands lægebil eller lægebilen i Århus var disponible på ulykkestidspunktet, skriver Randers Amtsavis. Dermed blev det en ambulance fra Falck i Rønde, der nåede først frem til stedet, hvor lokale tililende stod magtesløse over for at hjælpe de to hårdt kvæstede unge, som på det tidspunkt stadig var i live.

En tilfældigt forbipasserende læge og en tidligere Falck-redder var i gang med at yde førstehjælp, da først politi, siden Grenå Brandvæsen og sidst Falck nåede frem. En ung mand døde på ulykkesstedet, mens den tredje døde i ambulancen på vej til sygehuset. To børn og fire voksne i den anden bil slap med knubs og skrammer.

“En ambulance i Grenå var på ulykkestidspunktet ude at køre udrykningskørsel med et barn, der akut skulle overføres til Randers Centralsygehus. Her deltog også lægen fra lægebilen på Djursland. Af samme grund var én af Røndes ambulancer fremskudt til en placering i Tirstrup for at dække Djursland ind, og det var den ambulance, der nåede først frem til Ålsø-ulykken. Det gjorde den kl. 14.20 efter, at alarmen var modtaget kl. 14.07”, siger Falcks regionschef, Gunnar Thykjær, til Randers Amtsavis.

Lægebilen i Århus var sammen med to ambulancer på opgave i forbindelse med et trafikuheld på Århusvej i Skæring, og først da lægebilen havde ydet assistance der, kunne den fortsætte til Ålsø, oplyser Gunnar Thykjær. I alt seks ambulancer blev sendt til Ålsø. Foruden Falck ydede også Reko i Kolind assistance, mens Grenaa Brandvæsen rykkede ud med frigørelsesmateriel, da en af de unge mænd sad fastklemt. Grenå Politi, som modtog meddelelsen om ulykken kl. 14.06, nåede at rykke for ambulance-assistance på ulykkesstedet kl. 14.15.

Menighedsrådsformand Ove Thomsen, Vejlby, oplevede ventetiden på nærmeste hold. Sammen med en håndfuld andre lokale borgere blev han hidkaldt af braget fra sammenstødet mellem de to biler, og han følte sig magtesløs, da den første hjælp til de unge mænd måtte gives helt uden teknisk udstyr. Ove Thomsen langer på den baggrund ud efter amtspolitikerne, som først droslede sygehuset i Grenå og dermed beredskabet på Djursland ned og nu har valgt at vende det døve øre til anbefalingerne fra både lokalbefolkning, politi og Vejdirektorat med hensyn til at øge trafiksikkerheden i Ålsø-krydset, som længe har figureret som en sort plet med hyppige ulykker på grund af dårlige oversigtsforhold.

Ove Thomsen understreger, at han naturligvis ikke ved, om en af de unge mænd kunne have reddet livet, hvis lægebil og ambulancer havde været hurtigere fremme. “Men for mig hænger tingene krystalklart sammen på den måde, at vores ambulanceberedskab her på Djursland i den grad er blevet dårligere, siden Grenå Sygehus og skadestuen blev neddroslet. Ambulancerne i Grenå bruger masser af tid på de lange patienttransporter til andre sygehuse. Og det, vi oplevede ved ulykken i lørdags, at vente så længe på en ambulance, det kan man ikke!”, siger han til Randers Amtsavis.

Amtsrådsmedlem Bent Mikkelsen har på baggrund af ulykken sendt et brev til amtsborgmester Johannes Flensted Jensen. “Jeg ved godt, at der ikke kan gives garantier for, at der altid holder en ambulance klar – eller at lægebilen er i nærheden. Men når sådan en ulykke sker, sættes sindene i bevægelse – og nok især herude på Djursland halvandet år efter at sygehusberedskabet er lukket, og der nu er over 50 km. til det nærmeste beredskab”, skriver Bent Mikkelsen i brevet til amtsborgmesteren. For ham er spørgsmålet blandt andet, om Falck bruger for megen tid på landevejen til at overføre patienter fra Grenaa til Randers og Århus, så Grenaa-området dermed risikerer at stå uden et forsvarligt ambulanceberedskab.

Annonce