Ny metode til at opdage blodpropper i ambulancen skal gøres landsdækkende

Arkivfoto: Niels Aage Skovbo

En ny metode, som kan opdage mindre blodpropper i ambulancen, tegner til at blive en succes. Erfaringerne fra Region Midtjylland, hvor den har været afprøvet, viser således, at 45 pct. af de mindre blodpropper bliver opdaget allerede i ambulancen. Derfor vil regionerne og Hjerteforeningen nu udbrede metoden til hele landet.

Når omkring 9.000 danskere hvert år bliver ramt af en blodprop i hjertet, tæller hvert minut. Indtil nu har man kunne spotte store blodpropper allerede i ambulancen, mens mange små blodpropper desværre først opdages på hospitalet.

Mindre blodpropper opdages i dag ikke af den almindelige hjerteundersøgelse, som måler hjertets elektriske impulser. Med den nye metode kan man med en blodprøve måle et bestemt hjerteenzym i patientens blod. Er enzymet til stede, mangler hjertet ilt, og så er det ofte på grund af en mindre blodprop i hjertet.

Undgår unødig transport

En mindre blodprop starter ofte med brystsmerter eller pludselig åndenød, men kan ende med hjertesvigt eller hjerterytmeforstyrrelser, hvis behandlingen ikke starter i tide. Derfor kan den nye metode også være med til at redde liv, vurderer Anne Kaltoft, der er direktør i Hjerteforeningen.

”Det vil betyde, at patienten kan undgå unødig transport og hurtigere få den rigtige behandling. Det er klart, at det kan være af afgørende betydning. Jo længere tid der går, inden man opdager blodproppen og igangsætter behandlingen, desto større dele af hjertemusklen dør. Derfor er det så vigtigt, at blodpropper opdages hurtigt, og den rette behandling sættes i gang med det samme”, siger Anne Kaltoft, og fortsætter:

”Hjerteforeningen har støttet det oprindelige forskningsprojekt med 3,1 mio. kr., og jeg er rigtig glad for at se, at regionerne sørger for, at forskning kan blive til konkrete tiltag til gavn for patienterne på denne måde”.

I dag bliver metoden testet i ambulancerne i Region Midtjylland og Region Hovedstaden. Metoden vil blive udbredt til hele landet, så snart forskningen bag projektet er afsluttet, og det er helt klart, hvordan metoden påvirker behandlingen og patientforløbet.

Annonce