Brandfolk er stærkt bekymrede over udsigt til stor nedskæring

Brandgaragen i Brønderslev.

Brandstationen i Brønderslev står til at blive skåret kraftigt ned i forbindelse med en ny risikobaseret dimensionering hos Nordjyllands Beredskab. Hvis planerne gennemføres, mister stationen et slukningstog samt stationens stigevogn, og vagtberedskabet reduceres fra 12 til seks mand. Brandfolkene frygter, at det kan koste liv.

Som led i den plan for risikobaseret dimensionering, som Nordjyllands Beredskab i øjeblikket arbejder på, skal der ske en såkaldt harmonisering af beredskabet, så der ikke er brandstationer, som har et for stort beredskab. Og tilsyneladende mener Nordjyllands Beredskab, at beredskabet i netop Brønderslev er for stort.

Konkret lægger dimensioneringsplanen op til, at brandstationen i Brønderslev går fra to til ét slukningstog. Dermed mister stationen en autosprøjte og en tankvogn, ligesom vagtstyrken reduceres fra 12 til seks mand. Endvidere skal det være slut med en stigevogn i Brønderslev. Den nuværende stigevogn bliver i stedet reservekøretøjer for de andre stationer. Det operative beredskab i Brønderslev vil samlet set gå fra i dag fem slukningskøretøjer til fremover to.

Frygter at det kan koste liv

Særligt udsigten til, at stigeassistance fremover skal komme fra enten Hjørring eller Aalborg bekymrer de lokale brandfolk, der dog også peger på, at man f.eks. ved gårdbrande jævnligt har brug for det ekstra slukningstog.

”Vi kommer til stå og ligne idioter uden at kunne gøre noget, og jeg frygter, at det her kan komme til at koste liv”, siger Jacob Vraa, der er talsmand for de 24 deltidsbrandfolk i Brønderslev, til Nordjyske.

Direktøren for Nordjyllands Beredskab, Diana Sørensen, afviser dog kritikken. Hun peger på, at stationen i Brønderslev vil kunne klare 97 pct. af alle hændelser med det nye beredskab.

”Det bygger på, at der er forholdsvis få hændelser, hvor det er nødvendigt at køre med to slukningsenheder på én gang. Samtidig vurderer vi, at det er tilstrækkeligt, at en stigevogn kan nå frem til Brønderslev by fra enten Hjørring eller Aalborg på 30 minutter”, siger Diana Sørensen til Nordjyske.

Annonce