Brandvæsen: Der gik kun 13 minutter

Der gik ca. 13 minutter inden Odsherred Brandvæsen var fremme på plejecentret Bakkegården i Hørve, da der tirsdag opstod brand i en lejlighed på centeret. Det oplyser brandvæsenet efter at have regnet på tallene, og man afviser dermed kritikken fra flere medarbejdere på Bakkegården, som mener, at der gik omkring 20 minutter inden brandvæsenet var fremme.

“Alarmen fra den automatiske brandmelder på plejecentret går denne tirsdag klokken 9.28. Jeg ankom selv på brandstedet et par minutter efter slukningstoget fra brandstationen på Nygade i Asnæs var ankommet. Efter at have dannet mig et overblik, rekvirerede jeg to ambulancer ved at ringe 112, og det skete klokken 9.44 – altså 16 minutter efter alarmen var gået. Det er min bedste overbevisning, at der i hvert fald er gået mellem tre og fem minutter fra automobilsprøjtens ankomst, og til jeg ringer efter de to ambulancer. Antager vi, at der er gået tre minutter, har udrykningen været 13 minutter undervejs fra alarmen er gået til automobilsprøjten har været fremme”, siger beredskabschef Jens Larsen.

Odsherred Kommunes vedtagne responstid i Asnæs Centret og Nykøbing Sj. by er 10 minutter, og i alle øvrige byer og bysamfund 15 minutter, inklusive sommerhusområderne. I det konkrete tilfælde var brandmandskabet altså fremme på 13 minutter, hvilket er to minutter under den vedtagne responstid, men til gengæld et par minutter senere end normalt. Det tilskriver Jens Larsen langsommere køretøjer end normalt, idet brandvæsenet for tiden bruger lånte køretøjer fra andre beredskaber, indtil nyt materiel fremkommer.

Beredskabschefen afviser samtidig, at brandvæsenet nedprioriterer ABA-alarmer eller ikke tager dem alvorligt. “Vi tager alle alarmer alvorligt. Vi har hvert år en del ABA-alarmer, blandt andet fra plejecentre og andre institutioner, og vi kører til dem på nøjagtigt samme måde som til alle andre alarmer og overholder responstiderne. Borgerne kan dermed være trygge ved ABA-alarmanlæggene, selvom det er forekommet i nogle tilfælde, at der er tale om blind alarm”, siger Jens Larsen.

Ved den aktuelle brandalarm i Hørve var en ældre beboer kommet til at sætte ild i sit tøj. Personalet på plejecentret var hurtigt fremme i lejligheden og anvendte pulverslukkeren, og den ældre beboer led ikke overlast ved branden.

Annonce