Sverige: Brandvæsen skal betale millionerstatning for at have oversvømmet golfbane

Arkivfoto

Brandvæsenet i den svenske kommune Mjölby skal betale 2,5 mio. svenske kr. i erstatning til en lokal golfbane. Årsagen er, at brandvæsenet for at redde 18 huse fra en truende oversvømmelse valgte at opdæmme en lokal å. Det skabte imidlertid en større oversvømmelse på golfbanen, og selv om retten slår fast, at brandvæsenet ikke begik en fejl, så er retten nået frem til, at det ville være urimeligt, hvis golfbanen skulle bære udgifterne til en skade, som de ikke selv var skyld i.

Mjölby Kommunes problemer startede under et skybrud i juli 2007. Her var en lokal å ved at gå over sine bredder, og det ville efter brandvæsenets vurdering føre til, at 18 huse blev ramt af oversvømmelse. Derfor valgte brandvæsenet at opdæmme åen, men det resulterede i en større oversvømmelse på golfbanen i Väderstad, hvor en sø på 2 hektar voksede til 22 hektar.

Oversvømmelserne fik golfbanen til at kræve 4 mio. kr. i erstatning, som brandvæsenet imidlertid nægtede at betale. Derfor endte sagen i retten, som i en ny dom slår fast, at brandvæsenet sådan set handlede korrekt ved at opdæmme åen. Men samtidig ville det ifølge retten være urimeligt, hvis golfbanen – som var helt uden skyld i oversvømmelsen – skulle bære udgifterne til at genoprette søen, og derfor nåede retten frem til, at brandvæsenet, og dermed kommunen, var nærmest til at betale udgifterne. Retten nedsatte dog erstatningen til 2,5 mio. kr.

Annonce