Sverige: Sygeplejerske på 112 tiltales for uagtsomt manddrab

En sygeplejerske fra svenske SOS Alarms 112-alarmcentral i Stockholm bliver nu tiltalt for uagtsomt manddrab. Det sker, efter at han afviste at sende en ambulance til en 23-årig mand, selv om han havde åndedrætsproblemer og mistede bevidstheden flere gange under 112-opkaldet. Han blev samme dag fundet død. Sygeplejersken var ansat på alarmcentralen i et år, og i løbet af det år fik SOS Alarm tre klager over hans håndtering af konkrete 112-opkald.

Den 23-årige Emil Linnell ringede 112 flere gange den 30. januar i år, men hver gang afviste sygeplejersken på alarmcentralen at sende en ambulance. Af optagelserne af alarmopkaldet fremgår det, at den 23-årige har svært ved at trække vejret, og at han flere gange under samtalen med sygeplejersken kortvarigt mister bevidstheden. Senere samme dag blev den 23-årige fundet død, og dødsårsagen viste sig at være en bristet milt.

Den 23-åriges familie meldte sygeplejersken til politiet, ligesom sygeplejersken efter en intern undersøgelse blev fyret fra sit job. SOS Alarm – der er et privat selskab med den svenske stat, regioner og kommuner som ejere – anmeldte også selv episoden til den svenske Socialstyrelse efter de særlige Lex Maria-regler, som indebærer, at sundhedspersonale skal anmelde tilfælde, hvor en patient utilsigtet udsættes for en risiko eller får en skade under behandlingen. Vurderingen hos SOS Alarm var, at der straks burde have været afsendt en ambulance til den 23-årige.

SOS Alarm har afvist, at selskabet har noget medansvar for sygeplejerskens fejlvisitation, selv om det under politiets efterforskning er kommet frem, at SOS Alarm tidligere havde modtaget tre klager over sygeplejerskens arbejde. Klagerne blev modtaget i løbet af det ene år, som han var ansat på alarmcentralen. Før sin ansættelse havde han over 10 års erfaring fra sygehuse.

Anklagemyndigheden besluttede torsdag, at sygeplejersken skal tiltales for uagtsomt manddrab.

Annonce