Endnu uvist om brandmand får varige mén efter alvorlig rygskade under indsats

I marts kom en brandmand alvorligt til skade, da han under efterslukningen af en brand ved Hurup blev ramt af et større stykke loftpanel, som faldt 5 meter ned. Brandmanden fik to brud på rygsøjlen, og det krævede en operation. Efter to uger kunne han udskrives og starte genoptræningen, men ifølge Nordjyllands Beredskab er det endnu uvist, om han vil få varige mén.

Nordjyllands Beredskab beskriver ulykken i en ny rapport, hvor beredskabet fortæller om, hvad der skete, da den 18. marts 2017 indløb melding om brand i et hus ved Hurup.

”Mandskabet blev sendt afsted og flere informationer fra anmelder om, at situationen var tilspidset og at det drejede sig om et bjælkehus, fik indsatsleder til at ringe om assistance fra Station Thisted, der var det nærmeste brandstation. I dette tilfælde havde en dekoration med et fyrfadslys fået fat i noget pynt og branden havde spredt sig til husets vægpaneler, som var af træ.  Når en indsatsleder ankommer til et skadested tages der først bestik af situationen. Her tager vedkommende taktiske og tekniske beslutninger med hovedvægt på mandskabets sikkerhed, inden førsteindsatsen går i gang. Førsteindsatsen består i at begrænse brandspredning og dæmpe branden, så der bliver sigtbarhed i huset. Herefter kan den endelige indsats gå i gang med at få slukket branden”, skriver Nordjyllands Beredskab – og fortsætter:

”Mandskabet arbejdede med at begrænse brandens omfang i bjælkehuset. Et hold gik i gang med at rive vægbeklædning ned for at efterslukke på nederste etage. Samtidig arbejdede et hold på 1. sal med at løsne loftspaneler.  Efterslukningen var med andre ord godt i gang, da uheldet skete. Et større stykke loftspanel løsnede sig, faldt 5 meter ned, ramte først et gelænder og herefter en brandmand. Brandmanden blev væltet omkuld ved slaget, men opholdt sig heldigvis ved siden af et spisebord, som tog det største slag. Hans kollegaer var hurtige, fik løftet loftet væk og fik ham undersøgt. Brandmanden havde store smerter i ryggen og en ambulance blev tilkaldt”.

Operation gik godt

Brandmanden blev kørt til Thisted Sygehus, hvor en scanning viste, at han havde to brud på rygsøjlen. ”Det ene var et stabilt brud og det andet krævede en operation på Aalborg Universitetshospital. Operationen gik heldigvis godt og knap to uger efter ulykken kom han hjem og i gang med et genoptræningsforløb. Det er endnu uvist om brandmanden vil få varige mén af sine skader”, fortæller beredskabet.

”For hver indsats man deltager i, får man ny læring og bliver klogere på, hvordan man undgår, at ulykker sker, når der skal reddes liv og værdier.  Ved denne indsats har en erfaring været, at bygningskonstruktioner med mere end ét lag loftsplader fremover bør være et fokuspunkt. Især fordi det ikke på forhånd er muligt at vide, hvordan konstruktionens materialer er monteret og fastgjort.  Efter hændelsen er der afholdt opfølgende møder og samtaler med de brandmænd, der deltog i indsatsen. Her forsøger man at danne sig et overblik over, om man kunne have gjort noget anderledes.  I Nordjyllands Beredskab skal brandmændene have de bedste arbejdsbetingelser, når de bliver sendt ud på indsats, så deres familie og venner kan få dem trygt og sikkert hjem igen”, slutter rapporten.

Annonce