Fire lande deltager i stor beredskabsøvelse i Tinglev

Arkivfoto fra tidligere øvelse. Foto: Magnus Stig Mikkelsen, Beredskabsstyrelsen

I denne weekend er redningsspecialister fra fire lande samlet i Tinglev for at træne under svære forhold. Det er Beredskabsstyrelsen, som er vært for den store katastrofeøvelse. Der deltager redningshold fra Frankrig, Italien, Tjekkiet og Aserbajdsjan samt omkring 150 figuranter og øvrige, der skal hjælpe med at afvikle og evaluere øvelsen.

Scenariet for øvelsen er et større jordskælv. Her skal redningshold fra fire lande træne eftersøgning og redning af tilskadekomne under meget svære forhold.

”Det er toptrænede redningsspecialister, der rykker ind hos os. De skal kunne arbejde i døgndrift med avanceret redningsudstyr. Det er et hårdt arbejde, der stiller store krav til samarbejdet mellem mange nationaliteter”, fortæller Martin Thomsen, der er chef for Beredskabsstyrelsen Center for Uddannelse.

Øvelsen er finansieret af EU og foregår i rammerne af det såkaldte MODEX-samarbejde. Redningsholdene indgår i EU’s fælles beredskabsstyrke. De skal alle kunne rykke ud med 24 timers varsel året rundt. Samtidig skal de kunne indkvartere og forpleje deres eget mandskab i op til 10 døgn.

Derfor er det heller ikke kun redningsarbejdet, der er i fokus. Øvelsen handler også om at komme hurtigt frem til det ramte område og etablere de faciliteter, det kræver, når store hjælpestyrker skal indkvarteres i længere tid.

”Der er meget logistik og koordination forbundet med at passere landegrænser og slå lejr og arbejde i et fremmed land. Især fordi det skal ske hurtigt og uden at belaste et hårdt ramt katastrofeområdet. Derfor er den del også en væsentlig del af øvelsen”, siger Martin Thomsen.

Stor lokal opbakning

Det er fjerde gang, at Beredskabsstyrelsen i Tinglev er vært for en stor EU-øvelse.

”Det fortæller os, at vores europæiske samarbejdspartnere sætter stor pris på vores unikke øvelsesfaciliteter, og samtidig er det jo også et skulderklap til mine kollegaer for den måde, de formår at planlægge og gennemføre en øvelse af den her kaliber”, siger Martin Thomsen, som også glæder sig over den lokale opbakning:

”Vi mærker altid stor forståelse fra borgerne her i Tinglev og i det øvrige Sønderjylland. Denne gang deltager der eksempelvis omkring 50 elever og studerende fra området, som skal agere tilskadekomne. Det er med til at gøre øvelsen meget realistisk, så den hjælp er vi meget taknemmelige for”, siger Martin Thomsen.

Beredskabsstyrelsen og EU stiller med omkring 100 personer til at afvikle og evaluere øvelsen.

Annonce