Historisk lavt antal omkomne i brand

Sidste år omkom 49 personer i brand. Det er det laveste antal, siden man i 1983 systematisk begyndte at føre statistik over antallet af omkomne i brand og antallet af dødsbrande. Dermed fortsætter tendensen fra de seneste årtier med, at færre omkommer i brand. Rygning er den hyppigste årsag til dødsbrandene.

”Et liv mistet er et for meget. Derfor er det selvsagt godt, at antallet af dødsbrande er så lavt. Det tyder på, at den forebyggende indsats virker. Men arbejdet stopper ikke her. Vi skal have tallet endnu længere ned. Derfor vil jeg sammen med de mange aktører på området se på yderligere tiltag”, siger forsvarsminister Trine Bramsen.

Rygning er årsag til mindst 57 pct. af alle utilsigtede brande, hvor folk omkommer. Derfor har Beredskabsstyrelsen i samarbejde med TrygFonden udarbejdet en analyse af de brande, hvor personer er omkommet, og hvor rygning er årsag til, at branden er opstået.

Analysen bringer ny viden om forskellige hjælpemidlers potentiale til at forebygge, at brandene opstår. Analysen har således afdækket en række hjælpemidlers potentiale: Brandhæmmende sengetøj, rygeforklæde/-tæppe, brandhæmmende gulvbelægning og mobilt sprinkleranlæg.

Det hjælpemiddel, der har størst potentiale, er mobile sprinkleranlæg. Det er dog også det dyreste af de analyserede hjælpemidler.

Skal nå ud til sårbare personer

Øget udbredelse af såvel brandhæmmende sengetøj som rygeforklæde eller rygetæppe har også et stort potentiale, mens større udbredelse af brandhæmmende gulvbelægning har relativt begrænset potentiale.

”Analysen understreger samtidig behovet for at nå helt ud til sårbare personer. Derfor er vi også rigtig glade for, at vi sammen med Beredskabsstyrelsen, Danske Beredskaber og KL har været med til at udvikle Brandsikker Bolig, der når helt ud til de mennesker, der har svært ved at tage vare på deres egen brandsikkerhed. Og ikke mindst, at mange kommuner er begyndt at lave disse brandforebyggende hjemmebesøg”, siger René Højer, der er programchef i TrygFonden.

Annonce