Nordjysk brandmand får ingen erstatning

Arkivfoto

En nordjysk deltidsbrandmand, der kom alvorligt til skade under en brandindsats, får alligevel ikke en krone i erstatning. Vestre Landsret har netop frifundet såvel Falck, hvor brandmanden var beskæftiget, som den tidligere Støvring kommune, der gennem den kommunale brandinspektør ledede slukningsindsatsen.

I oktober 2003 udbrød der brand i en hundekennel ved Suldrup, og brandmanden gik ind i huset med røgdykkerudstyr. Da ilden brød gennem taget, blev røgdykkerne kaldt tilbage, og brandmanden skulle sprøjte vand gennem et vindue. Husets skorsten væltede imidlertid og ramte brandmanden, som brækkede benet og pådrog sig en korsbåndsskade.

Spørgsmålet var derefter, om der var begået fejl af arbejdsgiveren, eller der var tale om et hændeligt uheld. Falck blev frifundet i både byretten og nu i Vestre Landsret, da redningskorpset ifølge aftalen med kommunen ikke har indsatsledelsen, oplyser TV2/Nord.

Byretten dømte Støvring Kommune til at betale 308.000 kroner i erstatning, da retten vurderede, at den kommunale indsatsleder burde have placeret brandfolkene længere væk fra bygningen. Men Vestre Landsret mener ikke, at man – selv ud fra en streng målestok – kan bebrejde indsatsledelsen noget. Der var tale om et uforudsigeligt uheld, hvor en skorsten faldt ud over gavlen og ikke som normalt væltede ned i brandtomten.

Den deltidsansatte brandmand er siden blevet kendt 12 procent erhvervsskadet, og han skal nu betale sagens omkostninger for begge retter med omkring 140.000 kroner.

Annonce