Nytår med mange småbrande og enkelte storbrande

Overgangen til 2014 blev præget af ganske mange småbrande over hele landet samt enkelte storbrande – herunder en stor tagbrand i Nyhavn, der satte 35 brandfolk i arbejde. Der er endnu ikke landsdækkende udrykningstal, men Falck har haft 153 brandudrykninger.

I nytårsdøgnet har Falck på landsplan haft 153 brandudrykninger i de 2/3 af landet, hvor redningskorpset står for brandslukningen. Der er primært tale om småbrande i containere og skraldespande, men antallet af udrykninger er højere end sidste år, hvor der var 113 udkald.

I København og på Frederiksberg har der i alt været 101 brandudrykninger, heraf tre meldt som lejlighedsbrande og 17 containerbrande. I de københavnske omegnskommuner, som dækkes af alarmcentralen i København, har der været 56 brandudrykninger. Travlest var der på brandstationen i Tåstrup, der havde 12 udrykninger, mens Ballerup havde ni udrykninger og Hvidovre og Glostrup hver havde syv udrykninger, viser en opgørelse kl. 7 nytårsmorgen.

I København var brandvæsenets beredskabet øget fra de sædvanlige 63 mand til i alt 90 mand. De ekstra brandfolk bemandede ekstra autosprøjter på brandstationerne Tomsgården, Fælledvej og Christianshavn samt ekstra drejestier på Tomsgården og Dæmningen. Beredskabsstyrelsen Hedehusene havde endvidere opstillet en behandlingsplads ved Dronning Louises Bro efter anmodning fra Københavns Kommune. Her behandlede fem førstehjælpere blandt andet fyrværkeriskader, mens patienter med alvorligere skader blev sendt videre med ambulancer.

Kort efter midnat måtte Københavns Brandvæsen rykke ud til en kraftig tagbrand i Nyhavn. Brandvæsenet mødte med fem køretøjer og 35 brandfolk, der kom på en større opgave. Der var dog kun få personer i bygningen, der anvendes til erhverv, og de var alle ude, da brandvæsenet ankom.

Københavns Politi oplyser, at det har været en nytårsnat med mange mennesker i indre by og en generel god stemning natten igennem. Der har ikke været alvorlige voldsepisoder eller ulykker. Politiets vagtcentral har alene fået oplysninger om to tilfælde, hvor personer er ramt af fyrværkeri i hovedet. Der er ikke yderligere oplysninger om skadernes omfang. I Saxogade blev tre biler antændt i forbindelse med uorden, hvor der blev kastet med fyrværkeri mod en politipatrulje og brandvæsenet. En  politimand kom til skade i  Vester Voldgade som følge af et kanonslag, der eksploderede ved benet.  Han blev bragt til behandling på skadestuen, og der er endnu ikke yderligere oplysninger om skadens omfang.

Hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi var det især boligområder i Slagelse og Korsør, som gav udfordringer. I Ringparken i den nordlige del af Slagelse blev der antændt containere, biler og skure frem til omkring kl. 2, hvor politiet mener, at den gruppe unge, som stod bag brandene, bevægede sig til Slagelses centrum. Også i det sociale boligbyggeri på Montalavej i Korsør var der adskillige påsatte brande, og der blev kastet sten og skudt fyrværkeri mod brandfolkene.

I Østjylland melder politiet om 43 brandudrykninger, heraf en større gårdbrand i Harlev, hvor en vildfaren raket resulterede i en nedbrændt længe. Også en lejlighedsbrand i Grenå kan tilskrives en vildfaren raket, og her måtte naboen indlægges til observation for røgforgiftning. Derimod er årsagen til en brand i Viby, hvor et kolonihavehus nedbrændte, endnu uopklaret, men her er der også mistanke om, at brandårsagen er fyrværkeri.

I Nørre Broby sydvest for Odense udbrændte førstesalen på et hus, formentlig på grund af en nytårsraket.

Annonce