Redningsdykkere døgnet rundt i Århus

Arkivfoto

Danmarks næststørste by, der har mange å-, sø-, havne- og kystkilometer, har fået et fast, døgnbemandet korps af redningsdykkere. Århus Brandvæsen har indtil videre uddannet fire brandfolk til redningsdykkere og to til dykkerassistenter. Det betyder, at der er mindst én redningsdykker på hver vagt. Brandvæsenet regner med, at der to-tre gange om året vil være alvorlige opgaver med redningsdykkerne, og man håber at uddanne endnu flere redningsdykkere i fremtiden.

“Vi skal varetage borgernes sikkerhed. Der er ingen tvivl om, at vore dykkere vil redde menneskeliv. Derfor er jeg glad for, at Århus Brandvæsen nu har redningsdykkere, der på alle tider af døgnet kan komme nødstedte på vandet til undsætning i løbet af relativ kort tid”, siger chefen for den operative afdeling i Århus Brandvæsen, Jørgen E. Mikkelsen, til Århus Stiftstidende.

“Tidligere havde vi kun mulighed for at hjælpe personer fra overfladen. Nu kan vi nå dem også på dybt vand. Der er altid en betydelig risiko i en by af Århus” størrelse, der ligger ved havet. Vi manglede dette redningsværktøj og er nu også i stand til at klare akutopgaver under havoverfladen. Kører en bil i havnen, kan vi fra brandstationen være fremme i løbet af fem minutter. Beredskabet og tidsfaktoren er forskellen på liv og død ved ulykker i vand”, siger Jørgen E. Mikkelsen til Århus Stiftstidende.

De fire redningsdykkere hos Århus Brandvæsen har været igennem en strabadserende uddannelse, der samlet set har taget 32 dage. Allerførst skulle de overbevise eksperter om, de i det hele taget var kvalificerede. Dernæst blev de trukket gennem øvelser, teknikker, ledelse, sømandskab, redning, samt skriftlige og mundtlige eksamener.

Redningsdykkerne er endnu en udvidelse af Århus Brandvæsens aktivitetsområde. I oktober blev der oprettet en førstehjælpsenhed, der rykker ud til ulykker og hjertestop i midtbyen. “Vi udnytter mandskabet mellem brande, så de udover at passe materiel og træne og så videre, kan bruge ressourcer og kompetencer bedre”, siger Jørgen E. Mikkelsen til Århus Stiftstidende.

Annonce