Rygning skyld i hver anden dødsbrand

I 2013 mistede 70 mennesker livet ved i alt 68 brande. Det viser en ny opgørelse over antallet af omkomne i brande, som Beredskabsstyrelsen har foretaget. Rygning angives som årsag til mindst 31 af disse brande, og tobaksrygning er dermed skyld i den største andel af dødsbrandene, nemlig hele 46 procent.

Andelen af dødbrande, der skyldes rygning, kan endda være endnu større, da man ikke kender årsagerne til ni af de brande, der kostede menneskeliv sidste år.

”De rygere, der er i risikogruppen for at forårsage en dødsbrand, er utrolig svære at trænge igennem til med traditionelle kampagner og informationsindsatser. Erfaringer viser, at de oftest bor alene, og at branden typisk opstår ved, at de taber den tændte tobak i sofaen, i stolen eller i sengen”, fortæller Beredskabsstyrelsens kampagnemedarbejder, Pil Storm Giersing.

Beredskabsstyrelsen opfordrer pårørende til at være opmærksomme på signalerne på en brandfarlig rygeradfærd, når de er på besøg i rygerens hjem: ”Vi vil gerne råde pårørende til at holde øje med faresignaler, når de er på besøg hos familien. Hvis du f.eks. ser brændemærker i møbler eller på gulvtæppet omkring din fars tv-stol, skal de røde lamper begynde at blinke. Det er tegn på, at du skal give en hånd med og sikre hjemmet imod en brand”, siger Pil Storm Giersing.

I november 2011 blev der indført selvslukkende cigaretter i alle EU-lande. Det er endnu for tidligt at konstatere, om tiltaget har haft en effekt på antallet af dødsbrande.

I 2013 var antallet af omkomne i brande generelt lavere end gennemsnittet for perioden 1989-2013. For at forebygge dødsbrande opfordrer Beredskabsstyrelsen til, at man installerer røgalarmer i sit hjem og bidrager til at andre også gør det, eksempelvis ens forældre.

Se den detaljerede statistik her.

Annonce