Skybrud får politikere til at genoverveje besparelser på beredskabet

Arkivfoto

Den seneste tids skybrud, hvor store styrker fra det statslige beredskab har været indsat, får nu flere politikere til at sætte spørgsmålstegn ved de planlagte besparelser på Beredskabsstyrelsen. Enhedslisten vil tage besparelserne op i de kommende finanslovsforhandlinger, men også i Venstre og hos Socialdemokraterne er der kritiske røster.

Beredskabsstyrelsen skal som led i en politisk aftale spare 125 mio. kr. om året, hvilket svarer til en fjerdedel af styrelsens budget. Konsekvensen vil formentlig være, at størstedelen af de nuværende beredskabscentre må nedlægges.

Men de store oversvømmelser i Nordjylland, hvor Beredskabsstyrelsen har haft omkring 70 mand indsat, giver nu politisk opmærksomhed omkring de planlagte besparelser.

”Jeg synes, det er dybt uansvarligt at skære på beredskabet. VI har en situation, hvor der bliver voldsommere og voldsommere vejr på grund af klimaudfordringerne, og hvor vi altså har brug for et stærkt beredskab, og det får man ikke ved at skære ned”, siger beredskabsordfører Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten til TV 2. Han bebuder, at Enhedslisten vil tage besparelserne op, når der i den kommende tid skal forhandles om finansloven for 2015.

Også hos landet største partier er der en vis skepsis over for sparekravet. ”Jeg tror simpelthen vi er nødt til at revurdere hele situationen. Vi bliver nødt til at lave en strategi for at bekæmpe vandet”, siger folketingsmedlem for Socialdemokraterne Bjarne Laustsen. Han suppleres af beredskabsordfører Erling Bonnesen fra Venstre: ”Selvom der har været en sparerunde, må vi erkende, at er der behov for at få nogle indsatsområder, så må vi ind og kigge på det”.

Den ansvarlige minister, forsvarsminister Nicolai Wammen (S), ville torsdag ikke stille op til interview med TV 2 om sagen.

Annonce