Tjekkede røgalarmer i seks byer

I weekenden besøgte RøgalarmPatruljen beboere i Brøndby, Roskilde, Nakskov, Aakirkeby, Horsens og Frøstrup for at tjekke røgalarmer. Havde beboerne ingen røgalarm, tilbød patruljen at sætte en ny røgalarm op gratis, og trængte røgalarmerne blot til nye batterier, klarede patruljen også det. Baggrunden er et samarbejde mellem BrandBevægelsen, TrygFonden og de lokale beredskaber – og med bistand fra spejdere og brandkadetter.

Hvert år forårsager brande i private hjem tabet af uerstattelige minder, personlige ejendele og i værste fald menneskeliv. Alene i 2021 omkom 52 personer i en brand, og tusindvis af danskere oplevede at have brand. En røgalarm kan redde liv, og derfor sendte BrandBevægelsen og TrygFonden i samarbejde med flere af landets beredskaber RøgalarmPatruljen på gaden i udvalgte boligområder rundt omkring i landet for at tjekke, at borgerne har en virksom røgalarm i deres hjem.

Alene i Brøndby og de øvrige syv kommuner, som Hovedstadens Beredskab dækker, er der omkring 90.000 boliger, som ikke har en røgalarm.

”Det er helt grundlæggende for din brandsikkerhed i hjemmet at have mindst én røgalarm, der virker og kan advare dig, hvis der opstår brand. Det sætter vi et stort fokus på med RøgalarmPatruljen og andre initiativer, så vi kan få mange flere til at anskaffe en røgalarm og hjælpe hinanden i familien, venner og naboer med at få sat den op”, fortæller Cecilie Lillelund, der er forebyggelseschef i Hovedstadens Beredskab.

”Særligt ældre mennesker er i risikogruppen, når det gælder brand i hjemmet. Nogle har faktisk en eller flere røgalarmer, men vi ved desværre, at en del af dem ikke virker – typisk fordi batterierne er brugt op, og det kan være vanskeligt at skifte dem. Derfor sender vi hvert år RøgalarmPatruljen rundt i udvalgte boligkvarterer for at tilbyde deres hjælp med at tjekke røgalarmer og eventuelt skifte batterier, hvis det er nødvendigt. Og har man ikke allerede en røgalarm, så hjælper patruljen med at sætte en op”, siger Ole Nedahl, der er konsulent i BrandBevægelsen.

Brandfolk, spejdere og brandkadetter

RøgalarmPatruljen i de forskellige indsatsområder bestod af lokale brandfolk fra de respektive beredskaber sammen med enten unge hjælpere fra lokale spejdergrupper eller brandkadetter. I alle kommuner besøgte RøgalarmPatruljen udvalgte boligområder med mange ældre, eller hvor mange boliger mangler røgalarmer.

”Vi håber, at initiativet vil inspirere mange andre til at tjekke, at de har virksomme røgalarmer i deres hjem – og at familiens ældre har røgalarmer, der virker”, siger Ole Nedahl.

BrandBevægelsen og TrygFonden har siden 2007 samarbejdet med en lang række kommuner og beredskaber om at sætte fokus på brandsikkerhed og har gennem årene sat mere end 12.000 røgalarmer op hos udsatte borgere. Ca. 75 pct. af danske hjem har en eller flere røgalarmer opsat, men det er ikke dem alle, der virker.

Havde fået undervisning i brandsikkerhed

Inden RøgalarmPatruljen gik på gaden, var spejderne blevet undervist i brandsikkerhed og røgalarmer af en instruktør fra det lokale beredskab. Brandkadetterne modtager løbende undervisning i bl.a. brandbekæmpelse, førstehjælp og andre beredskabsopgaver. De unge har dermed godt styr på brandsikkerhed og røgalarmer, når de banker på hos borgerne.

”De unge spejdere og brandkadetter gør med deres viden og færdigheder inden for brandsikkerhed en vigtig forskel – til gavn og glæde for os alle. En røgalarm kan redde liv, og derfor er formålet med RøgalarmPatruljen at sørge for, at flere boliger får røgalarmer, og samtidig oplyse om vigtigheden af jævnligt at tjekke og faktisk også rengøre sine røgalarmer”, siger René Højer, projektchef i TrygFonden, der bl.a. arbejder for, at færre skal miste livet eller komme alvorligt til skade i brandulykker i private hjem – med særligt fokus på røgalarmer.

Deltagere og indsatsområder
  • Nordjyllands Beredskab og KFUM-spejderne i Frøstrup – Frøstrup (Thisted)
  • Sydøstjyllands Brandvæsen og Pigespejderne i Horsens – Horsens
  • Hovedstadens Beredskab og Pilehave Gruppen i Vallensbæk – Brøndby
  • Roskilde Brandvæsen og brandkadetter – Roskilde
  • Lolland-Falster Brandvæsen og brandkadetter – Nakskov
  • Bornholms Brandvæsen og De Gule Spejdere i Nexø – Aakirkeby

Annonce