Uenighed om betaling for redningsaktioner

Arkivfoto: Eimo Berg

Den seneste tid har Beredskabscenter Aalborg haft adskillige udrykninger til Limfjorden, efter at unge mennesker har afsluttet en bytur med at forsøge at svømme mellem Aalborg og Nørresundby. De unge bringer både sig selv i fare og belaster beredskabet, og beredskabscenteret mener, at svømmeturene kun kan stoppes, hvis de forgæves redningsindsatser udløser regninger. Det får opbakning fra Venstre, mens Socialdemokraterne er imod.

De seneste episoder fandt sted i weekenden, hvor Beredskabscenter Aalborg blev mødt af grinende unge, som ikke var brødebetyngede over at have forårsaget en udrykning. Og det har fået beredskabscenteret til at foreslå, at der gives mulighed for at sende en regning for redningsindsatsen til de unge.

Forslaget får opbakning fra Venstre-manden Preben Bang Henriksen. ”Beredskabet skal være der til folk i nød. Men hvis folk med vilje hopper i fjorden, hvor det er forbudt, så skal de have en regning tilsendt. I sidste ende må det så være op til en dommer at afgøre, hvor stor regningen skal være”, siger Preben Bang Henriksen til DR Nordjylland.

Men her rører Preben Bang Henriksen ved noget, man ikke bør røre ved, mener folketingsmedlem Bjarne Laustsen fra Socialdemokraterne.

”Det bliver jo helt uoverskueligt. For det første skal man have en lovgivning på plads. For det andet et system, der skal vurdere hver eneste redningsaktion med henblik på at finde ud af, om der skal sendes en regning eller ej. Og endelig skal retssystemet så tage sig af eventuelle tvister”, påpeger Bjarne Laustsen.

Bjarne Laustsen mener, at retssystemet vil sande til i sager, hvis det også skal afgøre, om en redningsaktion blev sat i værk på et rimeligt grundlag. ”Der er jo masser af mennesker, der foretager sig noget, som de bagefter fortryder. Det kan være at skyde fyrværkeri af på en uhensigtsmæssig måde eller sætte sig op på et badedyr, der driver til havs. Skal de også have en regning? Derfor trænger vi til en mere principiel diskussion end den, Preben Bang Henriksen lægger op til”, siger Bjarne Laustsen til DR Nordjylland.

Annonce