12.371 patienter ventede over 15 min. på ambulancen

Falcks ambulancer er fremme ved ulykkesstedet efter otte minutter og 18 sekunder i gennemsnit. Dermed opfylder Falck fuldt ud sine aftaler med de danske regioner. Tallet dækker dog over store regionale og lokale forskelle. Det seneste år tog det i 12.371 tilfælde længere end 15 minutter fra Falck modtog en alarm fra 112, til ambulancen med Falck-reddere nåede frem. Det svarer til 7,44% af de 166.271 gange, Falck rykkede ud med blå blink. Dermed kan det blive dyrt – og måske ligefrem umuligt – at gennemføre regeringens nye målsætning om en maksimal responstid på 15 minutter.

“15 minutter eller længere kan føles som en svær ventetid, når man er kommet til skade. Og jo før behandlingen kommer i gang, desto færre mén får de tilskadekomne”, siger Falcks koncernchef, Allan Søgaard Larsen. “Falck står gerne til rådighed, hvis der skabes politisk enighed om regeringens mål om, at akutberedskabet skal indrettes, så hjælpen under normale omstændigheder kan være fremme inden for 15 minutter”, siger han. Men han understreger, at det bliver en stor udfordring at bringe responstiden ned under 15 minutter. Alene at skaffe det nødvendige antal uddannede reddere til at løse opgaverne, kræver en kraftanstrengelse. “Men hvis vi samler alle gode kræfter i beredskabet, herunder ikke mindst hospitalerne, skal det nok lykkes”, siger Allan Søgaard Larsen.

Falcks aftaler med regionerne baserer sig på gennemsnitlige responstider for ambulancerne, og der er i dag der ingen øvre grænse for, hvor lang tid det må tage, før hjælpen ankommer til ulykkesstedet. I storbyerne er ambulancen oftest fremme i løbet af ganske kort tid, mens den kan være længere undervejs i de tyndere befolkede områder. Responstiden i Tårnby Kommune på Amager er eksempelvis 4 minutter og 54 sekunder – mod 16 minutter og 30 sekunder i Thyborøn-Harboøre Kommune. I England arbejder akutberedskabet med maksimale responstider, og det danske beredskab vil i givet fald kunne trække på erfaringer derfra.

Annonce