Akutlægebiler får frysetørret blod om bord

Arkivfoto: Thomas Voss

Fra 1. maj 2017 bliver frysetørret plasma fast inventar i Region Hovedstadens seks akutlægebiler. Det er første gang i Danmark, at blodbanken er med om bord, når akutlægebilerne rykker ud.  Det frysetørrede plasma er udvundet fra frisktappet donorblod og kan blandes med vand og bruges direkte på ulykkesstedet.

Med den nye ordning kan akutlægerne påbegynde transfusionsbehandling hos borgere med livstruende blødning i den helt tidlige, akutte fase før ankomst til hospitalet.

”Det er resultatet af et enestående samarbejde på tværs af akutberedskabet, blodbanken og regionens hospitaler, at vi nu kan strække en ny arm af avanceret behandling helt ud til skadestedet, og det kommer til at forbedre patienternes tidlige overlevelse og øge effekten af den videre behandling, når patienten ankommer til hospitalet”, siger en af initiativtagerne, overlæge Jakob Stensballe, der til daglig er traumeleder på Rigshospitalet og leder den døgnbemandede blødningsvagt i Region Hovedstadens Blodbank.

Forventer at redde liv

Region Hovedstadens seks akutlægebiler bliver ifølge regionen de første i landet, der ruller ud med det nye blodprodukt, og det kommer til at redde flere liv, lyder det fra flere af eksperterne bag initiativet.

”Som akutlæge kan jeg kun glæde mig over, at vi med dette tiltag nu har fået endnu et skarpt skyts i kampen for at redde liv på vejene. Der er ingen tvivl om, at frysetørret plasma er kommet for at blive, som et stærkt supplement til de mange avancerede behandlinger, der i forvejen kan tilbydes allerede på skadestedet og i forbindelse med den videre behandling under transport mod fx TraumeCentret på Rigshospitalet”, siger overlæge Henrik Alstrøm fra Akutberedskabet i Region Hovedstaden, der har været med til at udvikle og implementere konceptet i bilerne.

Helikoptere har også mini-blodbank

Blodbanken i Region Hovedstaden har tidligere været med til at indføre en mobil mini-blodbank i den akutte behandling i akutlægehelikopterne, som flyver i hele landet og primært dækker yderområdene, hvor der er lang transportvej til akuthospitalerne. Så det er ikke første gang, den præhospitale indsats kan tilbyde blodtransfusion til patienter, men det er først med udviklingen af det frysetørrede plasma, det er blevet muligt at udruste akutlægebilerne med et livreddende blodprodukt.

Frysetørret plasma kan øge den tidlige overlevelse ved livstruende blødning og stabilisere patientens tilstand under transport til akuthospital. Det kan mindske den dødelige blødningsforstyrrelse, der opstår hos mere end 30 pct. af disse patienter. Frysetørret plasma produceres fra donorplasma. Modsat andre blodkomponenter, som hospitalslægerne anvender i den højt specialiserede behandling, kan dette frysetørrede plasma anvendes til alle patienter – uanset blodtype.

Annonce