Ambulancefolk forudser at slaget om ambulancekørslen i Region Sjælland er tabt for Samariten

Slaget om ambulancekørslen i Region Sjælland er tabt for Samariten, der ikke kan kan løfte bemandingsopgaven uden hjælp fra de reddere, der i dag er ansat i Falck. Sådan lyder forudsigelsen fra formanden for Brandfolkenes Organisation, Jesper Bronée, der venter, at Samariten må opgive i Region Sjælland. Formanden for de københavnske brand- og ambulancefolk betegner Samariten som et fatamorgana af en ambulancetjeneste, og han forventer, at Samaritens indtog på det danske marked vil ende med kun at omfatte de fire ambulanceberedskaber, som Samariten vandt i Region Hovedstaden – og at Samariten dermed vil kunne undgå at indgå overenskomst med 3F og i stedet kan lade sine reddere organisere i FOA, der har den billigste overenskomst.

Vi er indtil nu blevet fyldt med det ene store luftkastel efter det andet. Lige fra begyndelsen har vi advaret imod dette fatamorgana af en ambulancetjeneste, som vader ind på det danske marked og afgiver det ene fantastiske løfte efter det andet, og indtil nu har vi intet, absolut intet, set af realiteter. Indtil videre ser vi et luftkastel af et dansk firma, som ikke har en overenskomst på plads, som ikke har holdt møder med eventuelt kommende medarbejdere og som ikke har kunnet løfte sine økonomiske forpligtelser. Jeg synes det er usselt, og jeg synes det ville klæde de danske beslutningstagere, at de endelig viste, at de tænker på borgerne og ikke på egne visioner om at føre nyt blod til det danske ambulancemarked”, siger Jesper Bronée.

I sidste uge måtte Samariten opgive at skrive under på de vundne ambulancekontrakter i Region Midtjylland, fordi selskabet ikke kunne rejse den nødvendige kapital inden regionens tidsfrist. Jesper Bronée efterlyser imidlertid reaktioner fra de to andre regioner, hvor Samariten har vundet ambulancekontrakter. “Vi har langt om længe set, at man i Region Midtjylland har stillet krav til Samariten, og Samariten faldt til jorden med et hult drøn, da man ikke kunne rejse en minimal del af den økonomiske forpligtelse, som skal leveres. Hvordan tror man, at Samariten kan købe og få bygget ambulancer uden penge og leje sig ind i faciliteter i Danmark o.s.v. uden penge? Nej jeg synes det ville klæde de nøglepersoner i Danmark, som skal sikre borgerne en velorganiseret ambulancetjeneste, at de kommer ud af deres dvale og stiller krav. Hver gang der stilles krav til Samariten, så får man udsættelse – men nu må borgerne have krav på handling. Jeg savner at høre noget konstruktivt fra regionerne i Hovedstaden og på Sjælland, mere end blot tomme ord om, at ”det går efter planen”. Det håber jeg sandelig ikke, at det gør, for så står det umådeligt elendigt til”, siger Jesper Bronée.

Brandfolkenes Organisation venter ikke, at Samariten kan løfte opgaven i Region Sjælland. Men Jesper Bronée forudser, at slutresultatet kan blive, at Samariten overtager opgaven i Region Hovedstaden som den foreløbigt eneste i Danmark. “Nu er turen kommet til de sidste to regioner, og på mig virker det som om, slaget om Sjælland er tabt for Samariten, for jeg kan ikke se, hvordan de skal løfte mandskabsopgaven uden hjælp fra redderne hos Falck. Min påstand er herefter, at man også går fra Region Sjælland med uforrettet sag, og for ikke at tabe ansigt for meget, så lader man Samariten få opgaven i Bispebjerg. Det er det absolut mindste område, som Samariten bød på, og på den måde kan man i Region Hovedstaden, hvor kritikken har været hårdest omkring beslutningen, vaske hænder og samtidig markere overfor kritikerne, at det var regionen, som var det stærkeste, og som havde ret. På den måde kan man sole sig i succes og melde ud, at ”se hvad vi sagde, Samariten kunne let løfte opgaven”, og samtidig kan Samariten undlade at indgå overenskomst med 3F og i stedet indgå den med FOA. På måde får Samariten den ”billigste” overenskomst, og da Falck beholder sine egne ansatte, så vil de folk, som ansættes fra Københavns Brandvæsen hos Samariten, fortsætte på den kendte overenskomst”, siger formanden for de københavnske brand- og ambulancefolk.

Annonce