Præhospital

Sverige har også fået sin første el-ambulance

I februar satte Falck den første el-ambulance i Danmark i drift. Næsten samtidig fik Sverige også sin første el-ambulance, der – ligesom den danske udgave – er opbygget på et Mercedes-Benz eVito chassis. Ambulancen er indsat af ambulanceoperatøren Samariten, der er kendt for et kortvarigt eventyr på det danske ambulancemarked.

Præhospital

Samariten og BIOS har kig på sjællandske ambulancer

Deres første forsøg på at komme ind på det danske marked for ambulancekørslen var en fiasko, men nu er både svenske Samariten og hollandske BIOS tilsyneladende klar til et nyt forsøg. Begge operatører har i hvert fald været i dialog med Region Sjælland og Region Hovedstaden om regionernes udbud af ambulancekørslen. Fredag bliver det offentliggjort, hvem der er blevet prækvalificeret i Region Sjælland.

Præhospital

Mandskabsmangel giver Falck store problemer med at bemande ambulancer

Mens det konkursramte BIOS stadig kæmper med at bemande de syddanske ambulancer, så oplever Falck en næsten identisk situation på den anden side af Øresund. I Skåne har mangel på medarbejdere ført til, at Falck i 450 timer ikke har leveret det krævede antal ambulancer, og nu er der et krav om bod på vej fra Region Skåne. Der holdes daglige møde mellem Falck og regionen, og regionen overvejer, om Falck skal have hjælp fra Samariten.

Præhospital

Falck: Vi var billigere end Samariten

Efter et udbud mister Falck halvdelen af de fire ambulanceområder i Skåne, hvor det danske redningskorps i dag udfører ambulancekørslen for Region Skåne. I det ene ambulanceområde hjemtager regionen ambulancekørslen, mens svenske Samariten vandt udbuddet i det andet område. Men ifølge Falck er det Region Skånes indlagte begrænsninger i udbuddet, som betyder, at Samariten overtager et område fra Falck. For Falck gav faktisk det billigste tilbud, også i dette område, men fordi hver leverandør maksimalt kunne få to områder, må regionen nu betale Samariten 2,9 mio. kr. mere end det, som Falck havde budt.

Præhospital

Samariten snupper en del af ambulancekørslen fra Falck i Skåne

Ambulanceoperatøren Samariten, der for nogle år siden måtte opgive at etablere sig i Danmark, har i et udbud erobret en del af ambulancekørslen i Region Skåne fra Falck. I alt mister Falck halvdelen af de fire ambulancedistrikter, hvor Falck i dag driver ambulancetjeneste, og de tabte distrikter går til Samariten samt til Region Skåne selv, der har besluttet at gennemføre en delvis hjemtagning af ambulancekørslen.

Præhospital

Samariten slog Falck i Sverige

Falck havde afgivet det dyreste tilbud, da den svenske Region Värmland i sidste uge besluttede, hvem der skulle tildeles en mellemstor ambulancekontrakt. Det billigste tilbud kom fra Falcks kortvarige konkurrent på det danske marked, Samariten, mens det lokale brandvæsen, der har stået for ambulancekørslen i 62 år, kun var en anelse billigere end Falck og dermed mistede opgaven.

Præhospital

Falck beskyldes for at snyde på vægten

Snyder Falck på vægten, når det gælder bemanding af ambulancerne? Ifølge dagbladet Børsen er svaret ja. Avisen mener således, at Falck overfor regionerne har forpligtet sig til at have 12 reddere ansat for hver ambulance, men at det reelle antal reddere højest er otte. De resterende fire reddere anvender Falck ifølge Børsen f.eks. til at yde autohjælp for skatteborgernes regning – og dermed betaler regionerne hvert år 300 mio. kr. for meget for ambulancekørslen. Men hele kritikken bygger tilsyneladende på en misforståelse.

Præhospital

Ambulanceudbud var en succes

Selv om svenske Samariten måtte opgive at køre ambulancer i Danmark, så kalder en tidligere kontorchef i Konkurrencestyrelsen udbudsrunden for en succes, fordi regionerne for første gang fik andre spillere end Falck på banen. Han mener, at den første udbudsrunde giver et godt grundlag for fremtidige udbud.

Præhospital

Region Sjælland gør nyt forsøg med ambulanceudbud

Opgaven med at køre ambulancer efter 1. februar 2010 i størstedelen Region Sjælland er i dag sendt i nyt udbud af regionsrådet. Der er frist frem til den 26. maj for at afgive tilbud. Roskilde Brandvæsen fik tildelt opgaven med at køre ambulancer i den nordøstlige del af regionen i den første udbudsrunde, og det ændrer det nye udbud ikke på. Udbuddet omfatter resten af regionen, og her har Region Sjælland indgået aftale med Falck om at fortsætte med ambulancekørslen i de fem øvrige ambulanceområder til og med januar næste år.